Fidesz

Ez az oldal nem a Fidesz hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni a Fidesz honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

Törvényjavaslat a pálinkáról

2008.03.18. 19:47 politikus

A pálinkáról szóló törvény lehetővé teszi, hogy a pálinka nemzeti itallá váljon, ezen kívül egységes jogszabályban definiálja a pálinka és a törkölypálinka fogalmát - mondta az ötpárti konszenzussal előterjesztett törvényjavaslat expozéjában az egyik előterjesztő, Font Sándor (Fidesz) kedden az Országgyűlésben.

Mint elhangzott, a beadvány alapján pálinka elnevezéssel azokat a magyarországi gyümölcsből készült gyümölcspárlatokat illetnének, amelyeket Magyarországon cefréztek, pároltak és főztek; a törkölypálinka elnevezéséhez hasonló szabályokat kötne a törvényjavaslat.

Font Sándor kitért arra, hogy a törvényjavaslat a címkézés, az előállítás és a forgalmazás érdekében létrehozná a Pálinka Nemzeti Tanácsot.

Az előterjesztők nevében a fideszes képviselő elmondta: a javaslatban vannak még nyitott kérdések, melyekről a parlamenti vita során kell dönteni. Ilyen többek között a pálinka különböző fajtáinak megnevezése, például gyümölcspálinka, ópálinka, ágyas pálinka.

Módosító javaslatokkal kell majd dönteni arról, élhessen-e a pálinka elnevezés a mézes pálinka likőrökre, hogy nézzen ki a Pálinka Nemzeti Társaság finanszírozása, marketingje, továbbá megoldást kell találni a tiltó szabályokra, és ebben a kérdéskörben figyelembe kell venni az idevágó európai uniós szabályokat is.

Font Sándor hangsúlyozta: a törvény szabályozná a pálinkák esetében a megkülönböztető színű zárjegyeket, továbbá az előterjesztő lehetne az alapja a későbbiekben megalkotandó pálinka nemzeti stratégiának.

A kormány nevében Gőgös Zoltán földművelésügyi minisztériumi államtitkár korrekt és jól összefogott előterjesztésnek nevezve a törvényjavaslatot. Hangsúlyozta: jó és konszenzusos törvényt lehet alkotni a pálinkáról.

Az államtitkár szerint vitás kérdés lehet, kell-e előzetes európai uniós engedély a pálinka védelméhez. Gőgös Zoltán saját véleményét tolmácsolva azt mondta, érdemes lefolytatni az uniós jogszabályokkal történő összehangolási folyamatot, a notifikációs eljárást.

A Pálinka Nemzeti Tanácsról szólva az államtitkár úgy vélekedett, e létrehozandó fórum működési rendjét, feltételeit a Pénzügyminisztérium biztosítani tudja.

Forrás: fidesz.hu

1 komment

Címkék: törvényjavaslat

A bejegyzés trackback címe:

https://fidesz.blog.hu/api/trackback/id/tr72386607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anna 2008.04.28. 22:30:40

A Fidesz kormányra jutva nagy bajban lesz ha mindenkit felkarol, igér, a kormánytól vár mentőövet, hova jutunk, avagy akkor köpönyeget forgat.
süti beállítások módosítása