Fidesz

Ez az oldal nem a Fidesz hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni a Fidesz honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

50 százalék szerint megbukott Gyurcsány

2008.03.26. 11:48 politikus

A megkérdezettek 50 százaléka szerint Gyurcsánynak a miniszterelnöki székből, 43 százalékuk szerint a pártelnöki fotelből kell távoznia - állapítja meg a Nézőpont Intézet legfrissebb jelentése.

A népszavazáson elsősorban a kormányfő, s csak másodsorban a pártelnök bukott meg - állapítja meg a Nézőpont Intézet legújabb felmérésében. Vagyis - mint azt a hetivalasz.hu írja - a megkérdezettek 50 százaléka szerint Gyurcsánynak a kabinet éléről kellene távoznia, s "csak" 43 százalékuk vélekedik úgy, hogy menjen az MSZP éléről. A közvélemény-kutatás eredményéből kiderül az is, hogy az "új többség" táborát tehát elsősorban Gyurcsány elutasítása tartja össze. Vagyis paradox módon a Fidesz számára - taktikai okokból - nem volna kedvező a pártelnök-miniszterelnök gyors bukása - írja a Heti Válasz megbízásából készült felmérés.

Hiába szorgalmazza ugyanakkor sok választó a főreformer távozását, az utódjelölés ügyében továbbra is tanácstalan a többség. Alig néhány megkérdezett tudott alkalmas pótminiszterelnököt megnevezni. A baloldal megmentője alighanem csak egy eddig ismeretlen személy lehet. A Nézőpont Intézet eredményei szerint az esetleges pártelnökutód-jelöltek közül a válaszadók majdnem fele Szili Katalinnak osztana lapot, a bő két évig pártelnök Hiller Istvánban jóformán senki, a hagyományos baloldalt képviselő Kiss Péterben alig néhányan bíznak. A tanácstalanság ellenére egyre nagyobb az igény arra, hogy történjen valami: a válaszadók harmada szükségesnek tartaná egy új baloldali párt létrehozását.

A babakötvény mint szép emlék


Gyurcsány jövője az eddigi teljesítményéről alkotott képtől is függ. A sors iróniája, hogy emlékezetesebb lépései közül épp az ősszel bejelentett, de hamvába holt köztisztasági csomag a legnépszerűbb. Az összes válaszadó fele négyes vagy ötös osztályzatot adott a polgármesteri és a képviselői tisztség szétválasztásának ötletére - írja a weboldal. Hiába hangoztatták az összeférhetőség hívei a jobb települési érdekérvényesítés lehetőségét, a választók utólag is a kormányfőnek adnak igazat. Parlamenti többség nélkül azonban nem lehet reformálni. A felmérés azt is mutatja, hogy első kormányával még nagyobb szerencséje volt a miniszterelnöknek: a Tony Blairtől kölcsönzött babakötvényt például - valószínűleg az elnevezése miatt - szép emlékként őrzik a választók.

Lejtmenetben a szerencse kegyeltje


2006 ősze óta viszont mintha a szerencse elhagyta volna Gyurcsányt: a válaszadók 60 százaléka helyteleníti az "október 23-i események kezelését", illetve az egészségbiztosítás privatizációjáról szóló törvényt. Mindössze a megkérdezettek 18 százaléka elégedett vagy nagyon elégedett a biztosítás tervezett átalakításával. Ez kísértetiesen emlékeztet a népszavazás "nem" szavazatainak arányára, s magas részvételi arányt jósol az esetleges újabb népszavazáson - vélik az elemzés készítői.

Jól látható, hogy a kormány egészségügyi terveit nem csupán a megszorítások vesztesei ellenzik: a konvergenciaprogram elutasítottsága jóval alacsonyabb, mint a többpénztáras modellé. Végül rossz jel a kormányfő számára az is, hogy a február közepén beharangozott politikai csodafegyverében sem bíznak már a választók: a megkérdezettek mindössze 15 százaléka rokonszenvezik a polgárosító tulajdonosztással.

Forrás: fidesz.hu

Szólj hozzá!

Címkék: gyurcsány ferenc kormányzás

A bejegyzés trackback címe:

https://fidesz.blog.hu/api/trackback/id/tr25410893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása