Fidesz

Ez az oldal nem a Fidesz hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni a Fidesz honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

Gyurcsánynak kérni kellene a parlament feloszlatását

2008.04.03. 12:05 politikus

Tölgyessy Péter a lassú agónia konstrukciójának tartja a kisebbségi kormányzást, melynek megsemmisítő vereség lehet a vége. Szerinte Gyurcsány jobban járna, ha négy hetes ultimátumot adna az SZDSZ-nek, és a megállapodás elmaradása esetén maga kérné a parlament feloszlatását.

Tölgyessy a magyar rendszerváltozás utáni gazdaságtörténet legnagyobb hibájának azt tekinti, hogy az új MSZP-SZDSZ kormány teljesítette a választási ígéreteit. Ennek következtében a Kádár-rendszerhez hasonló államadósság halmozódott fel - tette hozzá a Deák Ferenc Közéleti Klubban tartott beszélgetésen. 2004-ben Gyurcsány Ferenc hatalomra kerülése után egy közepes megszorítási csomaggal elkerülhette volna a 2006-os választási győzelme utáni helyzetet. Gyurcsány 2006-ban bevezetett csomagja a terhek szétterítésére irányult, amiből a nyugdíjasok vállalták a legkisebb részt. Tölgyessy szerint Gyurcsánynak ezt meg kellett lépni, különben bedőlt volna a forint. A csomag következtében az ország gazdasága megtorpant és csupán annyit ért el, hogy a hiányt a 2004-es szintre vitte le. A politológus már tavaly ősszel látta, hogy gyengül a kormányzati egység, és csak idő kérdése volt, hogy valahol átszakad a gát.

Az egyetemi tanár Gyurcsány népszavazás utáni politikáját Hitler moszkvai veresége utáni helyzethez hasonlította. Három hét után azonban a rugalmas elszakadáshoz folyamodott, ami az SZDSZ elleni támadásban nyilvánult meg. Az SZDSZ-ben kialakult legitimációs válság miatt a párt a támadásra reagálva rögtön elszaladt a falig.

Tölgyessy megállapította, hogy a koalíció először a családokat, majd a gazdaságot és végül a politikáját sodorta válságba. Arra a kérdésre, hogy mi várható, azt mondta: a kisebbségi kormány olyan országokban működik jól, ahol megelégedett a társadalom, mint például Dániában vagy Hollandiában. Azonban a magyar kétpólusú szerkezetben lehetetlennek véli és lassú agóniára van ítélve. Ennek egyik legfőbb oka, hogy a magyar országgyűlésben évente több száz szavazás van, és minden egyes szavazáshoz többséget kell biztosítani a kormánynak.

A liberálisokról elmondta: délibábot kergetnek, hogy az ellenzékből felépítsék magukat. Tölgyessy megállapította, hogy már a költségvetés megszavazása is lehetetlenné fog válni. A lassú agónia konstrukciójának tartja a kisebbségi kormányzást, melynek megsemmisítő vereség lehet a vége. Az emberek számára úgy tűnik, hogy csupán a hatalomhoz való szánalmas ragaszkodást jelenti a kisebbségi kormányzás.

Gyurcsány jobban járna, ha egy négy hetes ultimátumot adna az SZDSZ-nek, és a megállapodás elmaradása esetén maga kérné a parlament feloszlatását. Tölgyessy nem a kevesebb oktatás, kevesebb nyugdíj, kevesebb egészségügy politikáját támogatja, hanem az állam megerősödését, és ezen keresztül a szabályok betartatását véli a kiútnak.

Forrás: fidesz.hu

Szólj hozzá!

Címkék: gyurcsány ferenc országgyűlés kormányzás tölgyessy péter

A bejegyzés trackback címe:

https://fidesz.blog.hu/api/trackback/id/tr98410931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása