Fidesz

Ez az oldal nem a Fidesz hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni a Fidesz honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

Mozgósítani kell az erdélyieket

2007.07.21. 11:36 politikus

A mi meggyőződésünk régóta az, hogy nem Budapestnek kell eldöntenie, hogy Erdélyországban mi a helyes politikai irányvonal - jelentette ki Orbán Viktor a Tőkés Lászlóval történt találkozó után, Tusnádfürdőn.

A Fidesz elnöke kijelentette: ezt a kérdést az erdélyi rendeknek, választópolgároknak, pártoknak, és kiemelkedő személyiségeknek kell eldönteniük, s Magyarországnak, mint anyaországnak pedig az a dolga, hogy támogassa az Erdélyben kialakult közakaratot. A pártoknak vannak pótolhatatlan erényei és nehezen orvosolható gyengéi is - mutatott rá az elnök hozzáfűzve: a politikai pártok akkor képesek nagy teljesítményre, ha a pártszerű keretek társulnak nagyszerű, lendületes, erőt adó és távlatokban gondolkodó személyiségekkel. Erdélyországban az a sajátos helyzet állt elől, hogy vannak pártszerű kezdeményezések, mint az RMDSZ, akiket a pártok világán belül kell kezelni. Emellett van néhány olyan kiemelkedő személyisége az erdélyi magyar közéletnek, akik nem illeszthetők bele a hagyományos pártkeretekbe, mert nagyobb formátumúak annál, semhogy bármely párt zubbonyába beleférnének.

"Ilyen értelemben mi Tőkés Lászlóra úgy tekintünk Magyarországról, mint ahogy tekintünk a saját köztársasági elnökünkre, aki kétség kívül rendelkezik politikai meggyőződéssel, értékekkel, elgondolással, de fölötte áll a pártok csatározásának. És ha az ilyen nagy formátumú személyiségek úgy döntenek, hogy az aktív politikai küzdőtéren is szolgálni akarják a közösségüket, akkor mindig számíthatnak arra, hogy a Fidesz ebben támogatni fogja őket. Ha úgy alakul, hogy Erdélyországban Tőkés László egyedül indul a brüsszeli képviseleti mandátumért, akkor sok sikert kívánunk neki hozzá, s azt, hogy az erdélyi magyarságnak legyen egy olyan szószólója, aki a nemzet igaz érdekeinek a hangján szólal meg" - mondta az elnök.

Orbán Viktor leszögezte: Budapestnek az a dolga, hogy segítse Erdélyben a jó erőket, és nem az, hogy minősítgesse. Ő sem teszi ezt, de mint mondta, egy gyors fejszámolással bárki rájöhet, hogy Romániában 1-1,2 millió magyar szavazat biztosan van, s ennek ellenére az egész erdélyi magyar közélet arról beszél, hogy vajon hogyan fogja átlépni az 5 százalékos küszöböt és a 230 ezres határt a magyar képviselőkre adott szavazat.

"Gyengeségből nem lehet várat építeni. A gyengeségünk hangoztatásával és megijedve nem lehet sikert elérni, sőt, egy közösséget sem lehet képviselni. Akinek remeg a nadrágszára és nem hisz abban, hogy képes lesz megmozdítani a saját nemzettársait és híveit, az ne vállaljon politikai szerepet" - jelentette ki Orbán Viktor. Hozzáfűzte: 1-1,2 millió szavazóból kb. 700 ezer magyar embert kell meggyőzni arról, hogy legyenek szívesek elmenni szavazni. Az erdélyi emberek pedig akkor fognak elmenni voksolni, ha lesz kire és mire, ha lesz program, alternatíva, hitelesség és szerethető ember.

"Érezzük át az erőnket. Az annyi, amennyi, de ne becsüljük alá" - mondta Orbán Viktor, hozzáfűzve, hogy néhány európa parlamenti mandátumot meg lehet szerezni, de azért meg is kell dolgozni. Mozgósításra van szükség valamint arra, hogy az erdélyi politika visszaszerezze a hitelességét, s ebben minden erdélyi szereplőnek tevékeny részt kell vállalnia. Aki pedig ennek az erdélyi politikának a megújításában szerepet vállal, az mindig számíthat a Fidesz jóindulatára, elismerésére és támogatására.

Forrás: orbanviktor.hu - fidesz.hu

1 komment

Címkék: erdély

A bejegyzés trackback címe:

https://fidesz.blog.hu/api/trackback/id/tr29122395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Marcsi 2007.09.11. 19:23:25

Orbán te úgy vagy hülye ahogy vagy. A blabla szövegeidre nem vagyok sem kívácsi, sem vevő. Ilyen fasiszta vezérre nincs szükség. Szégyeld magad és vedd tudomásul, hogy ebben az országban soha nem leszel miniszter. Hiába uszítasz, hiába akarsz kormányváltást ez majd 2010-ben elválik. Addig maradj nyugton, mert tudod a demokrácia így működik, 4 évenként választunk. Ezt vézsd jól a fejedbe.