Fidesz

Ez az oldal nem a Fidesz hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni a Fidesz honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

A vizitdíj egy rossz és hazug rendszer

2007.07.30. 11:31 politikus

Pesti Imre arra a kérdésre is válaszolt, hogy mi a Fidesz véleménye arról, hogy egy vizitdíj-automatára Gyurcsány Ferenc, Horváth Ágnes és Molnár Lajos fényképét ragasztották ki.
 
Pesti Imre a sajtótájékoztató elején a GfK Hungária nemrégiben elkészített felméréséből idézett néhány adatot. Ez a felmérés azt vizsgálta, hogy milyen hatással van a lakosságra a vizitdíj, hogy az valóban csökkenti-e az orvoshoz fordulást, valóban javítja-e az orvosi ellátás költséghatékonyságát, és szolgálja-e az igazságosság és a méltányosság elvét?

Az adatokból kiderült, hogy az emberek 11 százaléka nem tudja kifizetni már a megemelt gyógyszerárakat. A betegek 18 százaléka nem fordul orvoshoz azért, mert vizitdíjat kell fizetniük. A kifejezetten szegény és alacsony iskolázottságú emberek az átlagot meghaladó mértékben, 23-28 százalékban nem fordulnak a vizitdíj miatt orvoshoz, a diplomásoknál ez 9 százalék, és 25 százaléka azoknak, akik 90 ezer forintos havi jövedelem alatt keresnek, egyszóval: nem tudják megvásárolni az egészségügyi ellátást. "Mindezekből kitűnik, hogy a vizitdíj egy rossz és hazug rendszer" - jelentette ki Pesti Imre. Rossz, mert a beteg nem tudja kifizetni, rossz, mert az orvost méltánytalan helyzetbe hozza, nem a gyógyítással, hanem egyfajta pénztári feladattal ruházza fel, valamint idétlen és szerencsétlen konfliktust gerjeszt orvos és beteg között, és az intézmények esetében is sokkal több konfliktust generál, mint amennyi bevételt hoz - fűzte hozzá.
 
Hiába a kórházak plusz bevétele, a fővárosi tulajdonú kórházak csőd előtt állnak, a Kórházszövetség felmérése szerint pedig az összes kórház adósságállománya már eléri az 50 milliárd forintot. " A Fidesz nem támogatja a vizitdíjat, és felháborítónak tartja, hogy ha már bevezették, a kormány még meg is csapolja, és költségvetési célokra használja fel" - jelentette ki a képviselő.

A biztosítási rendszer átalakításával kapcsolatban Pesti Imre elmondta: úgy tűnik, hogy egy, a parlamenti küszöböt alig elérő párt - az SZDSZ -koalíciós feltételnek tekinti a több-biztosítós rendszer kialakításának kérdését, és ezzel nem csak az MSZP-t, hanem a magyar társadalmat és a parlamentet is zsarolja. Az SZDSZ egy olyan rendszert akar Magyarországon kiépíteni, ami ilyen formában csak Hollandiában létezik, s ahol 2006-ban 605 millió euróval kellett az államnak megtámogatni a biztosítókat, ami - úgy tűnik - 2007-ben még több lesz, annak ellenére, hogy a biztosítók már most bejelentették, hogy jövőre emelni fogják a befizetendő díj összegét.

Pesti Imre rámutatott: Gyurcsány Ferenc a hatalma megtartása érdekében belemegy ebbe az alkuba az SZDSZ-szel, de "miféle háttéralku az, amelyet a magyar lakosság és parlament előtt, üzleti okokra hivatkozva titokban kell tartani? "Mindannyiunk egészségéről van szó. Nyílt, tiszta lapokkal játsszon a kormány. Szeretnénk látni, hogy vajon milyen titkos megállapodások születnek a több-biztosítós modellben résztvevő befektetők és a kormány között" - jelentette ki a képviselő.

Az Egészségügyi Biztosítási Felügyelet (EBF) helyettes vezetőjének sajtótájékoztatójára reagálva Pesti Imre elmondta: míg a kormány a magyar egészségügy kapcsán állandóan "pazarló rendszerről" beszél, a magyar egészségügyi ellátás európai viszonylatban a jobbik felen található. "Pazarló a kormányzati negyed, pazarló a több-biztosítós modell, de semmilyen tekintetben nem pazarló az az egészségügyi rendszer, amely ma működik Magyarországon" - szögezte le a képviselő.

Hozzáfűzte, hogy az EBF 10 felügyelő bizottsági tagja közül mindössze egyetlen egyet delegált valamely betegszervezet, a többit mind a miniszterelnök nevezte ki. "Magyarul: a biztosítás-felügyelet nem a betegek érdekeit szolgálja, hanem a kormányzat egy PR-intézménye. Azt a szervezetet, amely korábban hivatott volt az orvosok és betegek érdekeit védeni, vagyis az Orvosi Kamarát, a kormányzat szétverte, és most az EBF-et tartja fenn helyette, s amelyet valójában a saját rossz döntéseinek kezelésére hozott létre" - jelentette ki Pesti Imre. Egy olyan intézményt, amely a panasszal hozzáforduló 2000 esetből csak 86 ügyben intézkedett, azaz a polgárok panaszainak csak alig 5 százalékával foglalkozott. Mindezek alapján az EBF tevékenységéről bátran elmondható, hogy kiszolgáltatottá tette az embereket, pazarlóvá tette az egészségügyet, igazságtalanná tette a rendszert, amely nem átlátható és nem beteg központú. "Pénzközpontúvá vált a magyar egészségügy" - szögezte le Pesti Imre.

Arra a kérdésre, hogy egyetért-e a Fidesz azzal, hogy egy vizitdíj-automatára valaki kiragasztotta Gyurcsány Ferenc, Horváth Ágnes és Molnár Lajos fényképét, Pesti Imre úgy válaszolt: ha valóban olyan sikeres az egészségügyi reform, mint ahogy azt ez a három ember kommunikálja, akkor örülniük kell, hogy dicsőségtáblára kerültek. "Hadd lássa a magyar lakosság, hogy kik ennek a sikeres reformnak a döntéshozói és kik a végrehajtói" - jelentette ki a képviselő.

Forrás: fidesz.hu

1 komment

Címkék: mszp egészségügy

A bejegyzés trackback címe:

https://fidesz.blog.hu/api/trackback/id/tr11170195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gréta 2008.01.18. 20:47:49

Egészségügyi reform ne legyen ? Mi lesz a hálapénzzel? Meddig lehet még esetleg adózatlanul eltenni?
Önök milyen nyugdij reformot javasolnának?
Az adócsökkentési javslatukon kivül mitől nőhet a gazdaság? Nemcsak a családi, mert ott a tőke a családban marad.
Most az nem publikus, de én még emlékszem a kormányzásuk idején elkövetett hibákra, ezt kellene kompenzálni okos, jó, előrevivő javaslatokkal, és nem csak ugyanazt mondani 100-szor mert ez már unalmas, és sehová nem vezet.Idejüket tehetségüket elpazarolják. Kár.
süti beállítások módosítása