Fidesz

Ez az oldal nem a Fidesz hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni a Fidesz honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

Kóka: Nem kell autonómia az erdélyi magyaroknak

2007.08.23. 11:21 politikus

Kóka János SZDSZ-elnök szerint az erdélyi magyaroknak már nincs szükségük autonómiára, mert meghaladta azt az idő.
 
Az új liberális nemzetpolitika célja az, hogy a magyarság együvé tartozása valódi közösséget jelentsen, aminek megvalósítása komoly kihívás, ugyanis Kelet-Európában az emberi jogokért, a kulturális hagyományok és az anyanyelv ápolásáért még ma is kitartóbb küzdelem szükséges, mint másutt - mondta Kóka János, a Szabad Demokrata Szövetség elnöke, aki az Új Magyar Szó (ÚMSZ) című napilapnak és az Erdélyi Riport című hetilapnak adott interjút.

A Bukarestben megjelenő napilap szerdai számában közölt beszélgetésben Kóka úgy vélte: soha ennyi lehetőség nem nyílt még a magyar közösségek számára, hogy saját életüket újrafogalmazzák. Az internet, a digitális világ, az új média eszközei sokszorosára tágíthatják a magyarság kulturális terét - fogalmazott az SZDSZ elnöke, aki szerint befogadó, szabadságszerető, toleráns, sokszínű, hagyományait ápoló, de jövőbe tekintő közösség élménye lehet a legnagyszerűbb kapocs az európai magyarok között. "Nemzetpolitikai elképzeléseink - egyebek között - az új helyzethez való alkalmazkodást kívánják segíteni" - tette hozzá a politikus.

Kóka szerint néhány évvel ezelőtt valóban az autonómia és a kollektív jogok lehettek a legfontosabb kérdések, de Románia és Magyarország európai uniós tagsága után ezek "nem igazán időszerűek". Rámutatott: a világ körülöttünk gyökeresen megváltozott, és ezért nemcsak új válaszokra, hanem más kérdésfelvetésre van szükség. "A kérdés ma az, hogyan tudjuk mindenki számára biztosítani az emberi szabadságjogok kiteljesedését, és hogyan tudjuk újrafogalmazni és őrizni a magyar nemzeti identitást az unión belül" - fogalmazott az SZDSZ elnöke.

Arra a kérdésre, hogy az új liberális nemzetpolitika mennyire találkozik, vagy sem a szocialisták, illetve a magyar kormány nemzetpolitikájával, Kóka elmondta: saját általános politikájukat - s ez vonatkozik a nemzetpolitikára is - nem valamelyik párttal szövetségben, vagy épp annak ellenében alakítják ki.

Ugyanakkor nem fognak lemondani arról, hogy nyíltan elmondják - adott esetben határon túli vonatkozásban is -, hogy mivel nem értenek egyet.

"A liberálisok többsége például nagyon rossz döntésnek gondolta, amikor a szocialisták higgadt, okos érvelés helyett 23 millió román bevándorlóval fenyegetőztek, az állampolgárságról szóló népszavazási kampányban. Ezért harcolunk például a koalíción belül a teljes munkaerőpiaci nyitásért" - fogalmazott Kóka, aki szerint Magyarországnak végre be kell látnia, hogy a határon túlról érkező munkaerő nem fenyegetés, hanem óriási lehetőség - olvasható az Új Magyar Szóban.

Forrás: - fidesz.hu

1 komment

Címkék: liberalizmus kóka jános határon túli magyarok

A bejegyzés trackback címe:

https://fidesz.blog.hu/api/trackback/id/tr90170182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoli.hu 2009.11.14. 22:19:56

Kóka a magyarok szégyene vagy!!! Az voltál az vagy az leszel mindörökké!
süti beállítások módosítása