Fidesz

Ez az oldal nem a Fidesz hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni a Fidesz honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

Nem lehet bohóctréfát űzni a népszavazásból

2007.09.20. 12:03 politikus

A szociális válság lényege, hogy a megélhetési költségek maguk alá temetik a családokat - jelentette ki többek között Orbán Viktor az MTV Az Este című műsorában azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz miért tartja fontosnak a népszavazást.

Arra a kérdésre, hogy a szélsőjobboldali beállítottságúakat is integrálni akarja-e a Fidesz a soraiba, Orbán Viktor úgy válaszolt: nem szereti, ha a pártvezetők úgy beszélnek az emberekről, mint a saját tulajdonaikról. Az ő felfogása szerint nincs eleve elrendelt szocialista vagy fideszes szavazó, hanem emberek vannak, akik a saját életük problémáira keresnek megoldásokat, és azt nézik, hogy a gondjaikra melyik párttól milyen cselekvési tervet kapnak.

"Szoktak azzal is piszkálni, hogy de a baloldali nyelvet is használom, és a baloldali emberekhez is beszélek. Hát persze! Ők is Magyarország polgárai, és egy politikus vagy egy közéleti ember beszéljen mindenkihez. Ha úgy tetszik a szélső jobboldaltól a szélső balig mindenki hallgathassa meg. Én azt javaslom mindenkinek, aki szélsőséges javaslatokat keres, hogy ne tegye! Arról szeretném meggyőzni őket, hogy vannak olyan mérsékelt, demokratikus megoldások, amelyeket nekik is érdemes támogatniuk. Ezt nem nevezném integrálásnak, ez a munkánk természete" - szögezte le Orbán Viktor.

Arra a felvetésre, hogy a Magyar Gárda megalakulásakor felszólalt a fideszes Wittner Mária is, Orbán Viktor azt válaszolta: Wittner Máriának semmilyen politikai korlátot nem állított és nem is fog felállítani a szerepléseivel kapcsolatban. Wittner Máriát halálra ítélték az 56-os forradalom után, megszenvedte a kommunizmust. Amikor ő beszél a múltról, arról, hogy mit gondol a mostani és a régi, őt halálra ítélő kommunizmus folytonosságáról, az az ő előjoga. Orbán Viktor sem erkölcsileg, sem politikailag nem tartaná helyesnek, ha korlátozná Wittner Mária közéleti szereplését. "Azt kérem természetesen, hogy mindig a békés, alapvetően szeretetre épülő, demokratikus megoldások mellett érveljen, hiszen a Fidesz ezt képviseli" - mondta az elnök.

Az október 23-i, fideszes rendezvény helyszínével kapcsolatban elmondta, hogy még azért nem tud nyilatkozni erről a kérdésről, mert Magyarországon az a demokráciához méltatlan játék folyik, hogy a kormány lefoglalja a gyülekezésre alkalmas tereknek a nagy részét, de van, amikor mindegyiket. Ezért még egy nap türelmet kér, hogy megtudja, a Fidesz le tudta-e foglalni a megemlékezésre kiszemelt helyszínt.

Orbán Viktor kijelentette: értetlenül áll azelőtt, hogy a bér- és nyugdíjemelést úgy tüntetik fel akár elemzők, akár politikusok, mint valami ördögtől való rossz dolgot. "A munkánknak az az értelme, hogy aki rászoruló Magyarországon, az megkapja a segítséget az államtól, aki pedig dolgozik, az úgy érezze, hogy a hónap végén még marad pénze abból a bérből, amit a munkájáért kapott, és ne az a helyzet legyen, hogy elfogyott a pénz, sőt, vannak akiknek hiteleket kell felvenniük. Ez a szociális válság lényege: a megélhetési költségek maguk alá temetik a családokat" - szögezte le Orbán Viktor.

Mint mondta, Nicolas Sarkozy programjának két pontja - a teljes foglalkoztatottság, s hogy a több munkáért több bér járjon - egybeesik a Fidesz programjával.

Azzal kapcsolatban, hogy a népszavazáson nem lehet ellentétes tartalmú kérdéseket feltenni, Orbán Viktor úgy fogalmazott: nem összeomlana, hanem bohózatba fulladna, ha egymásnak ellentétes tartalmú kérdések kerülnének egyszerre népszavazásra. "A Jóisten mentsen meg bennünket attól, hogy az egyik legfontosabb demokratikus intézményt ebbe a bohóctréfába süllyesszék, és bohócsipkát tegyenek a népszavazás fejére. Nem lehet viccelni és szórakozni az emberekkel" - mondta, hozzáfűzve, hogy a magyar rendszer parlamentáris rendszer, alapvetően a parlament működésén keresztül kellene fenntartani a demokráciát. Nem lehet abból, a magyar emberektől elvehetetlen jogból tréfát űzni, hogy bizonyos kérdésekben közvetlenül, népszavazás útján mondják meg, hogy mit akarnak, és mit nem akarnak.

A népszavazással a Fidesz az emberek számára legnagyobb megpróbáltatást jelentő, a szociális hálót szétszaggató kormányzati intézkedéseket szeretné hatályon kívül helyezni. A Fidesz azt akarja, hogy Magyarországon az egészség ne legyen üzlet, s az emberek ne legyenek kiszolgáltatva az egészségügyön keresztül profitot szerezni akaró tőke érdekeinek. Az egészségügyben nem hasznot és tőkét kell előállítani, hanem meg kell gyógyítani az embereket. "A népszavazás a demokrácia önmegtisztulásának az eszköze lesz" - jelentette ki Orbán Viktor.

Forrás: fidesz.hu

Szólj hozzá!

Címkék: orbán viktor népszavazás

A bejegyzés trackback címe:

https://fidesz.blog.hu/api/trackback/id/tr14171251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.