Fidesz

Ez az oldal nem a Fidesz hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni a Fidesz honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

Növekvő élelmiszerárak, tétlen kormány

2007.12.14. 13:06 politikus

A kormányt súlyos felelősség terheli az élelmiszerárak elszabadulása miatt - hangzott el Font Sándor fideszes szakpolitikus pénteki sajtótájékoztatóján.

A Központi Statisztikai Hivatal szerdán adta ki legújabb jelentését, amely arról számol be, hogy az első tíz hónapban az agrártermékek termelői árszintje 20 százalékkal haladta meg a 2006. január-októberi időszakét.

Font Sándor szerint a kialakult helyzetért súlyos felelősség terheli a kormányt, mert semmit sem tett az árak megfékezése érdekében, jóllehet politikai és szakmai oldalról már korábban jelezték a várható élelmiszerár-emelkedést.

A kormány nem védte meg az embereket, pedig az eszköz a kezében volt - tette hozzá.

Emlékeztetett, hogy a Fidesz már nyáron indítványozta, hogy a 25 milliárdos jogtalanul elvett földalapú támogatást adja vissza a kormány a gazdálkodóknak, illetve, hogy az akkor még meglévő 3 millió tonna intervenciós gabonát a magyar állattartók kapják meg.

A Fidesz azt javasolja a kormánynak, hogy "nézzen szét a világban", és európai példák alapján gondolja újra az élelmiszerek áfáját - mondta Font, aki ezzel kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy a Gyurcsány-kormány épp a közelmúltban emelte 15 százalékról 20 százalékra az élelmiszerek áfáját, holott Európában 5,6 százalékos az átlagos áfa-tartalom.

Font rámutatott arra is, hogy a kormánynak azt is meg kellene vizsgálnia, mi okozza az áremelkedést, mert mint hangsúlyozta, a szakértői vélemények szerint a drágulás a kereskedelmi láncolatban megy végbe, de ebből a termelőknek semmi nem jut vissza.

A fideszes szakpolitikus kiemelte azt is: a 20 százalék alatti árnövekedés csupán éves szinten igaz, és nem a nyár végi - 40-50 százalékos - árrobbanás óta eltelt időszakra. Mint elmondta, valódi piaci hatásokkal, részben a multinacionális üzletláncok karácsonyi árpolitikája miatt, csupán januártól kell számolni. Ekkorra gyűrűzik be az áfaemelés, a mezőgazdaság gyenge teljesítményének, és a bioetanolüzemek megjelenésének a hatása is - tette hozzá.

Forrás: fidesz.hu

Szólj hozzá!

Címkék: adó

A bejegyzés trackback címe:

https://fidesz.blog.hu/api/trackback/id/tr58374126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása