Fidesz

Ez az oldal nem a Fidesz hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni a Fidesz honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

A Fidesz ellenzi az MVM privatizációját

2008.03.19. 12:36 politikus

A Fidesz az újabb MVM-ügy kapcsán arra szólítja fel a kormányt, hogy hagyjon fel a nemzeti vagyon elherdálásával - jelentette ki Fónagy János szerdán újságírók előtt.

A kormányzat tervei szerint menesztik a Magyar Villamos Művek (MVM) vezérét és megszüntetnék a cég monopóliumát. Nemcsak a jogszabályokat kívánják megváltoztatni, hanem az állami MVM vállalati átalakítására is szükség van, ezt pedig úgy valósítanák meg, hogy az MVM, illetve a létrejövő állami tulajdonú villamosenergia társaságok tőzsdei privatizációját ne zavarja.

Fónagy János minderre reagálva elmondta: a szociális népszavazáson elszenvedett vereség miatt eluralkodott a pánik az MSZP-ben, Gyurcsány Ferenc és környezete pedig kétségbeesetten kapkod. Felhívta a figyelmet arra, hogy a miniszterelnök által most hivatkozott, a liberalizációra vonatkozó anyagok semmilyen új elemet nem tartalmaznak, az abban foglaltakat régóta pontosan ismeri a magyar szakmai közvélemény és a kormány is, s a nyilatkozatokban megfogalmazott kétségek, vádak, feltételezések nem igazak.

Fónagy kiemelte: a kormányzat tovább folytatja azt a hazugságpolitikát, amely az igazi lényegről, az ország és az emberek valódi problémáiról tereli el a figyelmet. Gyurcsány és környezete körül fogy a levegő, a miniszterelnök kapuzárás előtti pánikba esett, ezért a még rendelkezésre álló közvagyonból a maradékot is ki akarják szedni, a hátralévő időben új lendületet adva a közvagyon elherdálásának. A fideszes politikus kiemelte: a nyakló nélküli privatizáció példái az elmúlt évtizedben világosan megmutatták, hogy ezek az - akár érdekcsoportok által vezérelt, akár a politika tehetetlensége miatt pótmegoldásként bedobott - privatizációs tranzakciók minden esetben gyengítették az ország helyzetét és kiszolgáltatottá tették a magyar gazdaságot és az embereket.

A Fidesz határozottan felszólítja a kormányt, hogy hagyjon fel a nemzeti közvagyon elherdálásával és további szétszórásával - szögezte le a párt szakpolitikusa.

Mint fogalmazott, a háttérben valószínűleg az húzódik meg, hogy a miniszterelnöknek és a hatalmi elit leplezni próbálja az áramár újabb emelését, de szó van saját gazdasági tehetetlenségük miatt bűnbak-keresésről, valamint újabb privatizációs lehetőségek megteremtéséről is. "Nem először mondjuk, de megismételjük: az árak emelkedése eddig sem az MVM-en vagy vezérigazgatójának döntésén múlt, hiszen a cég gyakorlatilag száz százalékig állami tulajdonban lévő cég, vagyis semmilyen alapvető üzletpolitikai vagy stratégiai döntést nem hozhat és nem is hozott a kormány jóváhagyása vagy utasítása nélkül. Az áramár emelkedése tehát eddig is a kormány elhatározásán múlott, és ezen túl is azon múlik majd. Ne akarják bűnbakként odaállítani az energetikai szakmát és annak vezetőit" - hívta fel a figyelmet Fónagy, hozzátéve, hogy a privatizációs szándékokat sem kellene ésszerűségi, versenyjogi vagy uniós követelmények mögé eldugni, mert ezek részben nem igazak, részben pedig ellentétesek a jellemző európai gyakorlattal.

Újabb hazugságokkal, újabb csúsztatásokkal állunk tehát szemben, Gyurcsány Ferenc ezekkel az intézkedésekkel az MVM és az energetikai ipar megmaradt utolsó és nagyon jelentős vagyonelemeinek privatizálásáról akarja a figyelmet elterelni - szögezte le végül Fónagy János.

A képviselő kérdésre válaszolva elmondta: szakmailag nem tartja jónak a Mavir tulajdonában lévő, 450-500 milliárd forint értékű nagyfeszültségű gerinchálózat tőzsdére vitelét, mert ez a nemzeti vagyon része és nemzetbiztonságilag is fontos Magyarországnak, hogy ezt a hálózatot ki felügyeli. Megjegyezte: a szakma véleménye szerint a villamosenergia-piaci anomáliák döntően nem az MVM "ilyen vagy olyan szerepéből", hanem a villamosenergia törvény ellentmondásaiból fakadnak. Szerinte ugyanis a tavaly a parlamenten "átnyomott" törvény piacliberalizációt akart elérni, de alkalmatlan időben, hiszen áramhiány van a piacon.

Mint elhangzott, az MVM eddig is aukcióra vitte az áramot és a határkeresztező kapacitást, így nem igaz, hogy az MVM, vagy azon belül a Mavir monopolisztikus helyzetben lett volna, és sem a magyar versenyhivatali, sem az uniós vizsgálatok nem állapítottak meg ilyet. Fónagy János úgy vélte, amit ma egyesek monopolhelyzetnek minősítenek, az más szemszögből erős nemzeti energiavállalatot is jelenthet.

Forrás: fidesz.hu

Szólj hozzá!

Címkék: privatizáció energetika

A bejegyzés trackback címe:

https://fidesz.blog.hu/api/trackback/id/tr90388991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása