Fidesz

Ez az oldal nem a Fidesz hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni a Fidesz honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

Debrecen próbapert indít az OEP ellen

2008.03.19. 20:38 politikus

Debrecen önkormányzata pert és versenyhivatali eljárást kezdeményez az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ellen, hogy a háziorvosok megkaphassák a vizitdíj eltörlése miatt kieső bevételüket. Ezt Kósa Lajos, a város fideszes polgármestere jelentette be szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Kósa Lajos azt mondta, hogy gazdasági erőfölénnyel való visszaélés és tisztességtelen piaci magatartás miatt kezdeményezik a jogi eljárásokat, mert az OEP háziorvosokkal kötött szerződése diktátum.

Ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy finanszírozással kapcsolatos jogszabályváltozások esetén az OEP egyeztetési eljárás nélkül módosíthatja a szerződést, ami miatt a háziorvosok nem tudnak érdemben fellépni az OEP ellen.

Kósa szerint a "napnál is világosabb", hogy a szerződés nem felel meg a Ptk. szerződésekre vonatkozó feltételeinek, mivel azt ebben az esetben nem két egyenrangú fél kötötte, egymás érdekeinek kölcsönös figyelembevételével.

A politikus elmondta, hogy a vizitdíjbevételek az OEP-en keresztül érkeztek a háziorvosokhoz, vagyis intézkedéseivel az OEP elismerte, hogy a háziorvosok teljesített és ellenőrzött szolgáltatásainak finanszírozásában a vizitdíjnak is szerepe van.

Kósa ugyanakkor azt is elmondta, hogy az egészségügyi törvény szerint az OEP köteles a teljesített és ellenőrzött háziorvosi szolgáltatást finanszírozni.

"A mi értelmezésünk szerint ugyanannak a teljesítménynek a díjazását nem lehet máról-holnapra csökkenteni, az egészségügyi törvény ezt tételesen kizárja" - tette hozzá.

"Lehet, hogy a kormánynak az az álláspontja, hogy ő márpedig nem fizeti ki a vizitdíj kiesése miatt csökkenő háziorvosi finanszírozást, csakhogy ez ellentmond a törvényeknek" - fogalmazott Kósa, aki hozzátette: "Magyarországon elvileg a kormány sem sérthet törvényeket, ez ellen érthető módon fel kell lépni".

Kósa Lajos elmondta, hogy azért nem háziorvosok indítanak eljárást, mert az önkormányzat feladata gondoskodni a háziorvosi és házi gyermekorvosi ellátásról, másrészt Debrecen be van rendezkedve az eljárás következményeire, vagyis arra - tette hozzá -, hogy az ÁNTSZ, APEH, a VPOP és "az összes létező kormányzati ellenőrzési szervezet" vizsgálódásba kezd.

Forrás: fidesz.hu

Szólj hozzá!

Címkék: egészségügy kósa lajos

A bejegyzés trackback címe:

https://fidesz.blog.hu/api/trackback/id/tr42388992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása