Fidesz

Ez az oldal nem a Fidesz hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni a Fidesz honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

Elfogadhatatlan volumenkorlát az egészség- ügyben

2007.07.20. 19:19 politikus

Nonszensznek nevezte az újszülöttkori és koraszülöttkori ellátás átalakítását Gógl Árpád pénteki sajtótájékoztatóján. Mint mondta, a sajtótájékoztató oka segítségkérés, mert egy eleme a magyar egészségügyi ellátásnak kevés figyelmet kap.

A nagy káoszban - amit az egészségügy átalakítása idéz elő - "észre sem vettük, hogy egy nagyon fontos ellátási területnél finanszírozási gondok vannak" - hívta fel a figyelmet a politikus.

Emlékeztetett arra, hogy "megcsonkították a magyar egészségügyet, s ez alól nem voltak kivételek a szülészeti és újszülöttellátó helyek sem". A jelenlegi egészségügyi átalakítás nagy problémájának tartja, hogy mindenütt bevezették a teljesítményvolumen-korlátot. Ez az ellátásban részesülők körének szűkítését jelenti azzal a céllal, hogy teljesüljön a konvergenciaprogram - mutatott rá az egészségügyi szakpolitikus. S a teljesítménykorlátot a szülészeti osztályok esetében is megfogalmazták, emlékeztetett Gógl Árpád.

Azonban hamar rájöttek a politikusok, hogy a szülések esetében ésszerűtlenség volumenkorlátot felállítani, hiszen a szülések száma nem tervezhető, s ezért ezeket kivették a volumenkorlátból - mutatott rá a fideszes politikus. "De a szakértelmük illetve figyelmük csak eddig terjedt, mert egy szülés után van egy szülőanya és egy újszülött", és érthetetlen módon az újszülöttellátást már bevonták a volumenkorlátba - hangsúlyozta. A politikus ezt teljesen nonszensznek tartja, s mint elmondta, ha ennek az egész helyzetnek az abszurditását megértették volna az egészségügy jelenlegi vezetői, akkor értenének a szakmájukhoz.

Kifejtette, hogy Magyarországon ma százezer szülésre másfél ezer koraszülés jut, s ezeknek a koraszülötteknek intenzívellátásra van szükségük. Korábban országszerte és Budapesten is sok ilyen ellátást végző hely volt, mára ezekből számosat bezártak - közölte. Összevontak szülészeteket is, és így az egyes korházak szülészeti osztályainak jóval több szülést kell lebonyolítania, és ezáltal lerövidült az az idő, amit az egyes korházakban az újszülöttre ill. koraszülöttre rá tudnak szánni - hívta fel a figyelmet a fideszes honatya.

Az eddigi rendszer úgy működött, közölte, hogy az újszülötteket szűrték, és akiknél valamilyen problémát észleltek (anyagcseregondok, a normálisnál kisebb testsúly) azokat tovább tartották bent a kórházakban. Ezt az elemet azonban most eltörlik, és ettől kezdve három nap után haza kell adni az újszülötteket, mert az összevonások miatt a szülészeti osztályokon nincs arra kapacitás, hogy az újszülötteket további megfigyelés alatt tartsák - húzta alá Gógl Árpád. Ezáltal viszont nem szűrhetőek a keringési rendellenességek, nem becsülhető meg az, hogy mekkora kárt okozott az újszülöttkori sárgaság, és nem mutatható ki a tejcukor-érzékenység sem. Tehát ezek a problémák később fognak jelentkezni, amikor a gyermekek nem állnak orvosi felügyelet alatt - mutatott rá.

Ez a mostani döntés lehetetlen helyzetbe hozza az intézményeket, mert nem tudják ellátni népegészségügyi feladataikat - hangsúlyozta a politikus.

Kijelentette, hogy nem szabadna beletörődni abba sem, hogy az egészségügy bármely területén ellátási korlátot állítsanak fel, és például hatvanezer szemlencseműtét helyett csak negyvenezret végezzenek el. Azonban hangsúlyozta, hogy a "kevésbé látó idős ember még jobban tud várni, az újszülöttek, koraszülöttek viszont nem tudnak várni, mert nem mindegy, hogy milyen eséllyel lesz felnőtt, és hogy mennyire lesz hasznos tagja a társadalomnak. A gyermekeket, koraszülötteket megrövidíteni szakmai indokok nélkül nem más, mint egy hozzá nem értő, fűnyíró elvet követő magatartás, ami megengedhetetlen." szögezte le a politikus.

Forrás: fidesz.hu

Szólj hozzá!

Címkék: egészségügy

A bejegyzés trackback címe:

https://fidesz.blog.hu/api/trackback/id/tr17122083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása