Fidesz

Ez az oldal nem a Fidesz hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni a Fidesz honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

Pokorni Zoltán hisz a győzelemben

2007.08.03. 11:16 politikus

Kósa Lajost is elképzelhetőnek tartja a Fidesz miniszterelnök-jelöltjeként, de szerinte nem járt le Orbán Viktor ideje sem - Pokorni Zoltán, a legnagyobb ellenzéki párt alelnöke válaszolt az olvasóknak az origo.hu Vendégszobájában.
 
Ha a Fidesz nyer 2010-ben, beköltöznek az új kormányzati negyedbe? [herkulesbringa]

Szerintem nem lesz új kormányzati negyed. És ez független attól, hogy ki nyeri a parlamenti választásokat. A kormányzati negyed elképzelése, nemcsak a gyanús PPP-konstrukció a baj, nemcsak a feltehetően áron alul elkótyavetyélendő épületekért kár, nekem a legfőbb gondom az ingatlan-panamán túl, hogy amit építenének, az feltehetően igen-igen csúnya lesz.

Tisztelt Pokorni Úr! Véleményem szerint Orbán ideje lejárt, Kósát kellene indítani a következő választásokon mint miniszterelnök-jelöltet. Mi a véleménye erről? [in your memory]

A nagy rendszerváltó "bölények" közül tényleg talán csak Orbán Viktor az egyetlen aktív politikus. A többiek visszavonultak, abbahagyták vagy meghaltak. Húsz év tényleg nagyon nagy idő a politikában, de én nem hiszem, hogy lejárt volna Orbán Viktor ideje. Hogy mikor, melyik választáson kit kell indítani, az egy többismeretlenes, bonyolult képlet eredménye. Nekünk is fel kell készülnünk minden lehetséges verzióra. És úgy gondolom, hogy a szóba jöhető jelöltek között Orbán Viktor mellett mások is szerepelhetnek, és köztük van Kósa Lajos is.

Feltűnő, hogy a Rogán-Áder-Pokorni trió miként menekül különféle pozíciókba Orbán alól. Ez kényelmesebb, mint befolyásolni őt, nemde? [Riocska]

Én is megfigyeltem, hogy a Fidesz alelnökségből, (ahol minden héten vitatkozni kell Orbán Viktorral az elnökségi üléseken) ravaszul és óvatosan egy újabb pozícióba húzódtam a Fidesz alelnökségébe.

Nem gondolja, hogy átlátszó ez "a gondolkodó értelmiségi" póz? [Riocska]

Minden póz átlátszó. Ha Ön pózt lát, akkor Önnek átlátszó.

Van arra esély, hogy még a választások előtt Gyurcsány Ferenc lemond? [kikimikikikimiki]

Természetesen van. És persze nem a jogi lehetőségről beszélek, hanem a politikairól. "A" lehetőség: létrejön, megmutatkozik a szocialista párton belül az az erőcsoport, amelyik egy új miniszterelnökkel még lát lehetőséget a 2010-es választások megnyerésére (Medgyessy-Gyurcsány váltás 2004-ben). "B" lehetőség: létrejön, megmutatkozik az MSZP-n belül egy olyan csoport, amelyik tudja ugyan, hogy a 2010-es választásokat nem tudja megnyerni egy új miniszterelnök, de nem csak a kormányzati hatalmat akarja megragadni, hanem a párton belüli hatalmát kívánja monopolizálni. Elvileg sorra kéne vennünk az SZDSZ-szel kapcsolatos kombinációkat is, hiszen a koalíció csak velük működőképes. Azt hogy az SZDSZ érdekelt-e egy miniszterelnök-cserében, netán egy előrehozott választásban, miközben a parlamenti küszöb alatt van már jelentős ideje, ezt most hagyjuk.

Maga miért mindig az MSZP-t és főleg Gyurcsány Ferencet okolja, ha valami történik? A Fidesz sose hibázik? [Baxxter]

Az talán túlzás, hogy mindig, mindenért az MSZP-t és "legfőbben" Gyurcsány Ferencet kárhoztatom, de ma Magyarországon a végrehajtó kormányzati hatalom az ő kezében van. Öt éve ez a koalíció szabja meg a legfontosabb kérdéseket. Így jóval több kérdésben vethető föl a felelősségük, mint bárki másnak. Természetesen a Fidesz is hibázott, nem is keveset, és most is követ el hibákat. Ám ha egy konkrét ügyet említene, úgy én is könnyebben válaszolnék.

A Fidesz miért reklamál mindenért? Ha olyat tettek volna, ami az embereknek tetszik, akkor biztos megválasztják Önöket újra. [=vége=]

Nem teljesen értem a kérdést. Ha arra gondol, hogy a FIDESZ mindent csak "reklamál", mindennel elégedetlen, akkor van valami igazság a szavaiban, mert biztos vannak ennek a kormánynak is olyan intézkedéseik, amik jók. De nézze el nekünk, ha ezek dicséretét a kormányzati kommunikációra bízzuk és ebben nem veszünk részt. Bár való igaz, néha lehetne azt is mondani, ezt jól csináltátok, ez rendben van, még akkor is, ha olyan súlyosak és alapvetőek az általunk kifogásolt hibái a kormánynak. Ha arra gondolt, hogy ha olyan jó lett volna a polgári kormány tevékenysége, mint amire mi emlékszünk, megválasztottak volna minket 2002-ben, akkor is van némi igaza. Ma már nem a mi dolgunk, hogy érveljünk az akkori intézkedéseink mellett. Azok vagy megállnak a maguk lábán, vagy sem. Reagen elnöknek volt egy jó szövege: "Nem aggódom a költségvetési hiányért, elég nagy, hogy vigyázzon magára."

Ön szerint a két vezető hatalmi párt a folytonos egymásra mutogatás helyett miért nem tudna összefogni? [Kódném 47]

Kérdésében tényként állítja, hogy nem tud és igaza van, sokkal több olyan ügy van, ahol vitában állunk egymással nem egyszer érzelem-ittas, heves vitában, és ezeknek sokszor személyi okai is vannak, ami helytelen. De van számos olyan ügy, ahol nincs vita. Csak a saját szakterületemről hozva példát, a szakképzés vagy a felnőttképzés ügyéről egyetértünk. De hát Ön is ismeri a postásról meg a kutyáról szóló mondást, ezek nem érdekesek, de ettől még fontosak. De zárjuk itt le azzal, hogy ez pusztán a média által keletkeztetett látszat, mert miközben az, ettől még maguk a pártok is kezdenek ennek a látszatnak megfelelni és kezdik maguk is azt tekinteni fontosnak, ami érdekes. Politikai marketing helyett így lesz marketing politika. Ez sajnos nem csak a két nagy párt, hanem számos európai nagy párt egyre nyilvánvalóbb jellemvonása.

Milyen volt közröhej tárgyává válni, miután a TV2 stúdiójában hagyta papírját, amin az előre legyártott lehetséges válaszok voltak? [Riocska]

Minden kommunikációs stáb készít válasz-verziókat, ezek nem titkosak 30 évig. Még azt sem tartom nevetségesnek, ha valaki fegyelmezetten tartja magát ezekhez a javaslatokhoz. Én sajnos inkább azzal okozok gondot a saját sajtó osztályunknak, hogy eltérek ezektől, és a saját fejem után megyek.

Mit szól ahhoz, hogy nőügye van a Fidesszel szövetséges gazdavezetőnek, Jakab Istvánnak? [herkulesbringa]

Nem hallottam erről, de a Magosz elnökét, szerintem a munkája alapján becsülik a gazdák és alapvetően ez alapján értékelik őt a politikában is. Nem szeretnék senkinek a magánéletével foglalkozni.

Mi a véleménye azon népszavazási kezdeményezésről, hogy a parlament létszámát felére csökkentsék? [_szegedipasi26_]

Szerintem jó lenne, ha fele akkora létszámmal működne a Parlament, mint a jelenlegi és talán ez az egyszerű megoldás azokra a bonyolult kérdésekre is, hogy hogyan alakuljanak az egyéni választási körzetek határai, illetve a megyei, fővárosi listán elnyerhető mandátumok arányai. Úgy tapasztaltam, hogy ezek a vitás kérdések jelentik a legnagyobb akadályt a kisebb Parlament, egyébként mindenki által támogatott ötleténél. Mert mindenki attól fél, hogy a rivális úgy húzná a körzet határokat, hogy az számára kedvezőbb legyen. Ezért tetszik az az egyszerű megoldás, hogy mindent vegyünk a felére. Mellesleg úgy gondolom, hogy a parlamenti munka hatékonysága is javulna kisebb létszám esetén.

Még mindig szerepel a "Polgár" szó a párt nevében, mostanra sokkal inkább a "plebejus" valamint az "új arisztokrácia" kifejezések dominálnak a retorikában. [bmagyarkuti]

A polgár szó nem csak a nevében szerepel a pártnak, hanem a politikájában is. És nem csak a középosztály, tulajdonnal bíró értelemben, hanem kicsit tágabb, akár a régi görög városállamok polgárainak felelősségét felidéző értelemben is: Az teljes jogú polgár, aki nem csak önmagával törődik, hanem másokért is felelősséget visel, részt vesz a közügyekben. A plebejus szónak is megvan a maga helye, én sokkal inkább egy attitűdként értékelem az úrhatnámsággal, nagyképűséggel szemben két lábbal a földön álló józan viselkedés-gondolkodásmódként.

Maga szerint, ha három év múlva a Fideszt megválasztják, akkor mit fog javítani a helyzeten? [kISS csaba001]

Sajnos csak nagyon keveset, és nagyon lassan tud majd változtatni egy új kormány. Hadd hozzak egy példát: az államadósságnak a GDP-hez viszonyított aránya 1998-ban 58 százalék volt. Négy év után 2002-ben 53-ra sikerült javítani. Négy év alatt 5 százalékot értünk el. Most öt év szocialista kormányzás után 70-72 százalék. 13-15 év alatt lehet elérni a 2002-es szintet, megjegyzem euró kritériumról van szó. Tehát jóval lassabban lehet helyre hozni, rendbe tenni mindazt, ami ezekben az években szétcsúszik, és van olyan, amit nem is lehet belátható időn belül reparálni. Például, ha az egységes biztosítást szétszedik, ennek a helyreállítása évtizedes programot igényelne.

Hisz Ön a Fidesz választási győzelmében? [élvezd amíg tart]

Melyikben? Mert, hogy lesz európai parlamenti, parlamenti, önkormányzati. Az első, szerintem rendben lesz, a másodiknál pedig nagyon szoros versenyre számítok, még akkor is, ha most igen jelentős a támogatottságbeli különbség.

Most hisz vagy nem hisz? [Lótolvaj]

Hisz.

Forrás:  fidesz.hu

Szólj hozzá!

Címkék: interjú pokorni zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://fidesz.blog.hu/api/trackback/id/tr53170173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása