Fidesz

Ez az oldal nem a Fidesz hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni a Fidesz honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

"Mondassuk le a kormányt a népszavazás segítségével"

2007.09.17. 11:09 politikus

"A népszavazás érdekében fenn fogjuk tartani az utcáról érkező nyomást. Győzelem esetén a magyarországi helyzet gyökeresen meg fog változni." A Le Monde interjúja Orbán Viktorral.

A 2006-os tüntetések azt követően kezdődtek, hogy szeptember 17-én kiszivárgott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szocialista képviselők előtt elmondott beszéde, melyben beismerte: hazudott az ország gazdaságának helyzetéről, hogy megnyerhessék az országgyűlési választásokat. Egy évvel később a legnagyobb jobb-közép ellenzéki párt, a Fidesz, messze a legnépszerűbb az összes párt közül. Vezetője, Orbán Viktor, továbbra is kitart szándéka mellett, hogy lemondassa a kormányfőt.

- Egy éve, hogy kijelentette: a Gyurcsány-kormány illegitim. Azóta a kormányfő megszerezte a parlament és Brüsszel bizalmát is, és a 2007. évi hiányt is sikerült 6,4%-ra csökkenteni a tavalyi 9,2%-hoz képest. Továbbra is úgy gondolja, hogy a miniszterelnöknek le kell mondania?

- Magyarország jelenleg nagyon súlyos szociális és gazdasági válságban van. Nemsokára 3 millió ember képtelen lesz megélni fizetéséből. Ezen felül a megélhetési költségek rendkívül megemelkedtek: a gáz ára egy év alatt 50, a villanyé pedig 30%-kal lett több. A munkanélküliség szintén magas. Európához képest az 1%-os gazdasági növekedéssel is hamarosan az utolsók leszünk, messze lemaradva a közép-európai államoktól. (2006-ban a GDP-arányos növekedés még 3,9% volt - a szerk.) A társadalom nagy többsége nem fogadja el ennek a kormánynak döntéseit, és a lemondását követeli, mert az emberek becsapva érzik magukat, miközben a magyarországi demokráciát egy gyűlöletes játéknak tartják. Egy éve kiszivárgott beszédében még a miniszterelnök is beismerte, hogy a hatalom megtartása érdekében hazudtak a választóknak

- 1989 óta önt gyakran a demokrácia védelmezőjeként emlegetik. Az elmúlt egy évben viszont több tüntetésen is megjelentek a Fidesz képviselői a szélsőjobboldali MIÉP vezetőinek oldalán. Nem összeférhetetlen ez az ön által vallott demokratikus értékekkel?

- Tudni kell, hogy Magyarországon a szélsőjobboldal nem bír különösebb súllyal a politikai életben. Képviselőit nem lehet Le Penhez hasonlítani, a bokájáig sem érnek. A magyar politikai rendszer sokkal inkább hasonlít a némethez, mint a franciához. A Fidesz által képviselt demokratikus jobbközép erőktől jobbra nincs számottevő politikai szervezet, és nem is lesz. Ez mindenképp személyes stratégiám részét képezi.

- Az augusztus végén létrehozott szélsőjobboldali, paramilitáris Magyar Gárda kapcsán a kormányfő azzal vádolta Önt és pártját, hogy a szélsőjobb szavazóit próbálják megnyerni.

- A Fidesz elnökségének első ülése alkalmával elítélte a Magyar Gárda megalapítását. Ugyanakkor, miközben elhatároljuk magunkat ettől a szervezettől, nem kívánjuk eltitkolni az általános elégedetlenségét tényét sem. A Magyar Gárda körüli ügyet tehát arra használtuk fel, hogy bemutassuk saját álláspontunkat. Jelen pillanatban az ellenzék a demokrácia egyetlen reménye. A kormányhatalom működése antidemokratikus. Éppen ezért a pillanatnyi helyzetre adott válaszunk három elemből tevődik össze: egyrészt ki kell fejezni az elégedetlenséget, a kormánynak le kell mondania, azonban ennek demokratikusnak és erőszakmentesnek kell lennie, mégpedig úgy, hogy a legszélesebb társadalmi szövetségen alapuljon. Az egész társadalom elkeseredettségét látva szeretnénk újra visszahozni a demokráciát és lemondatni a kormányt, ami lehetővé tenné a jelenlegi gazdasági és szociális válság megoldását is. Ennek az eszköze a népszavazás. Miután a jelen helyzetben, az emberek várakozásainak dacára, parlamentáris eszközökkel nem tudjuk lemondatni a kormányt, nem marad más eszközünk, mint a referendum. Ennek érdekében szeretnénk mobilizálni a társadalmat.

- Folytatni fogják a küzdelmet rendszeres kormányellenes tüntetések keretében az utcán?

- A népszavazás érdekében fenn fogjuk tartani az utcáról érkező nyomást. Azt gondoljuk, össze tudunk gyűjteni másfél millió aláírást. (Magyarország lakossága 10,5 millió [sic!] - a szerk.) A köztársasági elnök döntésének értelmében a népszavazást 2008 első felében tudjuk majd megtartani. Győzelem esetén a magyarországi helyzet gyökeresen meg fog változni. 

Forrás: fidesz.hu

Szólj hozzá!

Címkék: interjú orbán viktor népszavazás

A bejegyzés trackback címe:

https://fidesz.blog.hu/api/trackback/id/tr73170162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása