Fidesz

Ez az oldal nem a Fidesz hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni a Fidesz honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

Puccs Gyurcsány Ferenc eljárása

2008.02.29. 12:58 politikus

A Fidesz jogszabályi garanciát tart szükségesnek arra, hogy a Déli Áramlat gázvezeték megvalósítására alakuló társaságban a Gazprom ne juthasson irányító befolyáshoz - mondta Németh Zsolt, a Fidesz külügyi kabinetvezetője pénteki sajtótájékoztatóján.

Tegnap Moszkvában aláírták a Déli Áramlat megvalósításáról szóló szerződést. Erre reagálva Németh Zsolt leszögezte: a Fidesz puccsnak tartja azt az eljárást, aminek Gyurcsány Ferenc kitette a magyar parlamentet és a polgárokat. Mint fogalmazott, a miniszterelnöknek nem volt joga arra, hogy négy nap alatt és a parlament megkerülésével Magyarország polgárait tartósan kiszolgáltassa az orosz gázellátásnak. Mindez beláthatatlan következményekkel jár, legyen szó külpolitikai, gazdaságpolitikai vagy biztonságpolitikai kérdésekről - húzta alá. Hozzátette: ez a kérdés nem csupán gázkérdés, hanem demokráciakérdés is. Megjegyezte azt is, hogy Magyarország elemi politikai érdeke a nagyarányú, egyoldalú orosz energiafüggőség csökkentése.

Mint elmondta, erre irányulóan vannak nemzetközi és belső eszközeink is. A nemzetközi eszközökről szólva a Nabucco gázvezeték jelentőségét hangsúlyozta ki. Tájékoztatott arról, hogy Orbán Viktor csütörtökön egyeztetett Traian Basescu román államelnökkel ebben a kérdésben, és egyetértettek abban, hogy a Nabucco gázvezeték a legfőbb prioritás Magyarország és Románia energiabiztonsága szempontjából.

Rámutatott: elfogadhatatlan az az orosz hangvétel, amit a Nabuccóval szemben megengednek maguknak. Ennek alátámasztására felidézte: a Gazprom elnöke úgy fogalmazott, nincs másra szükség, a Déli Áramlat ellátja egész Dél- és Kelet-Európát, de felelevenítette Putyin elnök kijelentését is, miszerint csővezetékeket lehet a földbe fektetni, de ha nincs benne gáz, akkor nincs semmi értelme. Ez burkolt fenyegetést jelent az orosz elnök részéről a Nabucco gázvezeték projektjével szemben - jegyezte meg.

Elfogadhatatlannak minősítette Gyurcsány Ferenc kijelentését is, amelyben gratulált Putyin elnöknek, hogy sikerült megelőzni a Nabucco gázvezetéket. Ezzel "Gyurcsány Ferenc elérte a cinizmus felső fokát" - tette hozzá.

Szólt arról is, hogy a Fidesz fontosnak tartja és támogatja a Nabucco mellett kiálló ötpárti nyilatkozatot, mert fontos kimondani, hogy a Nabucco megvalósításának elsőbbséget kell élveznie a magyar energiastratégiában minden más vezetékhez, így a Déli Áramlathoz képest is.

Hangsúlyozta: nem csupán a szerződés megkötésének módját, hanem tartalmát is kifogásolja a Fidesz. A megkötött szerződésben nincs garancia arra, hogy a Gazprom 50 százalékos tulajdoni hányada nem jelent majd irányító befolyást a társaságban - húzta alá -, ezért a Fidesz azt kezdeményezi, hogy jogszabály kösse ki: a magyar állami tulajdoni hányad nem csökkenhet 50 százalék alá az Országgyűlés hozzájárulása nélkül.

Forrás: fidesz.hu

Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság energetika

A bejegyzés trackback címe:

https://fidesz.blog.hu/api/trackback/id/tr21374111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása