Fidesz

Ez az oldal nem a Fidesz hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni a Fidesz honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

Hazánk nem asszisztálhat egy "észtmenetes" finnugor találkozóhoz!

2007.07.15. 15:18 politikus

A Fidesz felszólítja a miniszterelnököt, hogy ne vegyen részt azon Oroszországban rendezett finnugor csúcstalálkozón, amelyre nem hívták meg Észtország elnökét - jelentette ki Németh Zsolt vasárnapi sajtótájékoztatóján.

2007. július 19-én, csütörtökön a mordvinföldi Szaranszkban találkozik egymással Vlagyimir Putyin orosz elnök, Tarja Halonen finn elnök és Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök. A találkozót a finnugor népek fesztiváljának keretében rendezik meg, ezért finnugor csúcsnak szánják. A megbeszélésre azonban nem hívják meg a harmadik legnagyobb finnugor nép, az önálló államot alkotó, európai uniós és NATO-tagállam Észtország elnökét. A Fidesz ezért felszólítja Gyurcsány Ferencet, hogy ne vegyen részt ezen a találkozón. "Úgy ítéljük meg, hogy Magyarország nem asszisztálhat egy "észtmenetes" finnugor csúcstalálkozóhoz, hiszen Észtország az egyike a három államalkotó finnugor népnek" - jelentette ki Németh Zsolt. A politikus szerint félő, hogy a csúcstalálkozó célja sokkal inkább Észtország elszigetelése és megalázása, nem pedig a finnugor népek identitásának és jogainak a védelme.

Németh Zsolt aláhúzta: Gyurcsány Ferenc nem hivatkozhat tájékozatlanságára, hiszen az elmúlt napokban, hetekben több alkalommal is szóba került a kérdés. Emlékeztetett: legutóbb a külügyi bizottság ülésén a szakállamtitkár tájékoztatott arról, hogy egyeztetni kívánnak Tallinnal a csúcstalálkozóról. Szemmel láthatólag nem járt sikerrel az egyeztetés, mert a napokban az Észt parlament külügyi bizottságának elnöke felszólította a magyar kormányfőt, hogy mutasson szolidaritást Észtországgal, és ne vegyen részt a finnugor csúcson - jegyezte meg a fideszes politikus.

A képviselő hangsúlyozta: ha a miniszterelnök elmegy a csúcstalálkozóra, akkor az a finnugor rokonság semmibevételét jelenti, és a finnugor kapcsolatok diplomáciai értelembe vett lenullázását eredményezheti. "Tekintettel arra, hogy Észtország az Európai Uniónak és a NATO-nak is tagja, a szövetségi szolidaritásnak is a megsértése lenne Magyarország részéről ezen a csúcstalálkozón való részvétel" - tette hozzá.

Az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke hangsúlyozta: Gyurcsány Ferencnek az a szándéka, hogy részt vesz a találkozón, beleilleszkedik abba a tendenciába, hogy kiszolgálja a putyini külpolitika azon törekvéseit, amelyek egyértelműen az Európai Unió és a NATO meggyengítésére irányulnak. Ennek kapcsán Németh Zsolt emlékeztetett az energibiztonság kérdésére, a rakétavédelem ügyére, a korábbi észt-orosz vitára, és a Litvinyenko-ügyre, ahol még mindig nem ismert a hivatalos magyar álláspont. Gyurcsány Ferenc - azzal, ha részt vesz ezen a csúcstalálkozón - tovább rombolja hazánk euroatlanti elkötelezettségének a képét, és egyidejűleg az Európai Unió és a NATO-egység megbontásának az eszközévé is teszi Magyarországot - szögezte le a fideszes politikus.

Forrás: fidesz.hu

Szólj hozzá!

Címkék: gyurcsány ferenc külpolitika

A bejegyzés trackback címe:

https://fidesz.blog.hu/api/trackback/id/tr37118362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása