Fidesz

Ez az oldal nem a Fidesz hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni a Fidesz honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

Kezdődik az erdélyi Woodstock

2007.07.16. 16:34 politikus

Erős Európa - Erős Közösségek címmel kezdődik július 17-én a XVIII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor. A programról Németh Zsolt beszélt újságírók előtt Budapesten.

A rendezvény egyik alapítója elmondta: Magyarországnak és Romániának egyaránt érdeke az egységes és erős Európa, amely térségünket mind gazdasági, mind pedig politikai vonatkozásban erőteljesen segítheti. Mint fogalmazott, ennek jegyében fogant az ötlet tizennyolc évvel ezelőtt, akkor még úgynevezett bálványosi folyamatként, de mivel a rendezvény székhelye Bálványosról Tusnádfürdőre került át, ma már csak Tusványosnak nevezi mindenki.

Az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke hangsúlyozta: addig nem beszélhetünk a román demokrácia kiteljesedéséről, és addig nem fogjuk tudni igazán kiaknázni a magyar és a román uniós és NATO-tagságunkból fakadó számtalan előnyt, amíg a romániai magyar közösség sérelmesnek tartja a román állam több eljárását is. Különösen olyan kérdésekben indokolt az erdélyi magyarok fellépése, amelyek Európában már általánosan bevett tapasztalatok és követelések. Példaként említette a kisebbségek területi autonómiáját, amely Dél-Tiroltól egészen a spanyolországi Katalóniáig általánosan elfogadott intézmény. Amikor Erdélyben a magyar közösségtől megtagadják a kisebbségi jogokat, akkor mi erre, mint demokrácia-hiányosságra tekintünk, hiszen egy másfélmilliós közösség legitim igényeinek megtagadása az alapvetően nem más, mint demokrácia-probléma - szögezte le a Fidesz szakpolitikusa. Az Európai Unió hozzájárulhat a demokrácia kiteljesedéséhez országainkban, ez nagy mértékben segítheti a kisebbségi jogok kiteljesítését is - tette hozzá.

Az autonómiát, nyelvhasználati és anyanyelvi oktatási jogokat, vagy a gazdasági esélyegyenlőség megteremtését, vagyis a nemzetpolitikai célokat az anyaországnak is támogatni kell, ez azonban ma nagyon töredékesen áll rendelkezésre - jelentette ki. "Úgy vélem, hogy ennek a tábornak ez is feladata, hogy megpróbálja ezt a támogatást Magyarország részéről helyreállítani" - fogalmazott Németh Zsolt, és egyben megemlítette, hogy a tábor politikai értelemben is sokszínű, hiszen magyaroszági szocialista politikusok mellett (Szabó Vilmos, Gedei József), az erdélyi politikai paletta több képviselője, így Markó Béla és Tőkés László is elfogadta a szervezők meghívását, de a szlovákiai magyarság képviseletében Csáky Pál is ott lesz a táborban.

Németh Zsolt ismertette: a táborban első nap kerül napirendre Koszovó kérdése. Nem várt módon, de könnyen lehet, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsával párhuzamosan Tusnádfürdőn kerül megvitatásra ez a kérdés - jegyezte meg. Egy másik, szintén érdekes konstellációként említette meg, hogy a táborban csütörtökön lesz Oroszország napirenden, és ugyanerre a napra időzítette Putyin Gyurcsány Ferenccel való találkozóját is, ezúttal az észtmentes finnugor csúcstalálkozó keretében. Úgy tervezzük, hogy amennyiben sor kerül erre a csúcstalálkozóra, akkor az észtek melletti szolidaritás valamilyen formáját megtaláljuk majd Tusnádon is - ígérte. Felhívta a figyelmet a pénteki Markó-Tőkés vitára, amelyre már évek óta sor kerül Tusványoson, és amely - tekintettel az esedékes EP-választásokra - idén különleges jelentőséggel bírhat majd. Szombaton kerül sor Orbán Viktor, illetve az államelnökhöz kötődő demokrata párti főtitkár, Vasile Blaga előadására. Ezzel kapcsolatban Németh Zsolt kiemelte, hogy a két párt közötti együttműködés mindenképpen figyelmet érdemel, hiszen az Európai Néppárt két legjelentősebb magyarországi és romániai tagjairól van szó.

A programmal kapcsolatban a politikus elmondta: idén is igen színes és széles a választék. A politikai, gazdasági, társadalmi kérdések mellett rengeteg kulturális program várja az érdeklődőket. Tusványost nem véletlenül szokták erdélyi Woodstocknak is nevezni, hiszen a kulturális programnak is nagyon gazdag hagyományai vannak. A koncertkínálatból megemlítette a csíkszeredai Role együttest, akik eddig szinte minden évben jelen voltak, de idén találkozhatunk majd a Szászcsávási Cigányzenekarral, a Kalákával, a Besh O droM-mal, Rúzsa Magdival, a Colorstarral, Boban Markoviccsal, a P. Mobillal és a Quimbyvel. Az irodalmi kínálat is izgalmasnak ígérkezik, amelynek keretében könyvbemutatókra, közönségtalálkozókra, performanszokra kerül sor, neves erdélyi és magyarországi költők és írók részvételével. Igen széles tehát a zenei és a kulturális spektrum, és említést érdemel még a borsátor is, ahol a legjobb magyar borászok fogják itatni a tábor résztvevőit.

2 és 10 ezer között lesz a résztvevők száma - ígérte Németh Zsolt, állandó vendégek tekintetében pedig 3-4 ezer emberre számítanak. Tárnok Mária, a Tusványost szervező Pro Minoritate Alapítvány elnöke ezzel kapcsolatban elmondta: idén minden eddiginél többen regisztráltak, így várhatóan nézői csúcsot dönt majd a rendezvény.

Kérdésre válaszolva Németh Zsolt nem árult el többet arról, hogy az észtekkel való szolidaritást miként képzelik el, de azt elmondta, hogy ez attól is függ, mi történik majd a következő napokban. Meglepetésének adott hangot, hogy a miniszterelnök tegnapi sajtótájékoztatójára reagálva azt nyilatkozta, hogy semmit nem tart megfontolandónak az általa elmondottakból. A fideszes politikus megjegyezte, hogy aggasztó az a fajta "farkasvakság", amely ezekben a kérdésekben jellemzi a magyar kormányfőt. Félő, hogy ezzel nem csupán a finnugor rokonságot nullázza le Gyurcsány Ferenc, hanem annak a szövetségesi és európai szolidaritásnak a megsértése is ez, amely meglehetősen komoly kihívásnak volt az elmúlt időszakban kitéve az orosz diplomácia hasonló manővereinek köszönhetően - utalt az energiabiztonságra, a rakétavédelemmel kapcsolatos orosz álláspontra vagy a Litvinyenko-ügyre, hozzátéve, hogy ebbe a sorba illeszkedik ez az észtmentes találkozó is. Németh Zsolt ugyanakkor elmondta azt is, bízik abban, hogy a hét folyamán megszületik majd valamiféle megvilágosodás a kérdéssel kapcsolatban a magyar miniszterelnökben.

Forrás: fidesz.hu

Szólj hozzá!

Címkék: erdély

A bejegyzés trackback címe:

https://fidesz.blog.hu/api/trackback/id/tr17119042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása