Fidesz

Ez az oldal nem a Fidesz hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni a Fidesz honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

Kötelező gyakorlatok

2007.07.19. 15:55 politikus

A "bajuszos stílus" bukása után új hang, érvelő módszer. Sokan így kommentálták a volt kabinetfőnök frakcióvezetői térnyerését. Ki hitte volna, hogy Navracsicsnak - a nagy kivonulások idején - magányosan kell majd napirend előtt a padsorokban ücsörögnie? Ki hitte volna, hogy ősszel utcai néptribunként is próbára teheti képességeit? Most éppen programot ír. Mert a programírás minden párt számára "kötelező gyakorlat". A frakcióvezetőt az elmúlt egy év politikai tanulságairól Nagy József faggatta.
 
- Mit szól ahhoz, hogy Áder János Brüsszelbe tart?

- Az ő döntése. Nem hiszem, hogy kommentálnom kellene.

- Törvényszerű-e, hogy a ‘88-as kezdőkből szinte csak az Orbán-Kövér-páros és Kósa Lajos maradt a Fidesz csúcsán?

- Egy éve még mindenki azt kérdezte tőlünk: mikor újul meg végre a párt? Miért mindig ugyanazokat az arcokat látni? Egyébként ‚réginek" ott van még kapásból Varga Misi és a '93-ban érkezett Pokorni Zoli.

- Pokorni a XII. kerületben parkol.

- Az országos politikában is exponálja magát, most éppen népszavazásügyben.

- Önnek még hányszor kell csinnbe mennie, lebénázni, lebűnözőzni, ne adj' isten, leideggyengézni kormánypolitikusokat ahhoz, hogy brüsszeli lehetőséget kapjon?

- Azért bénázom le őket, mert bénák. És csak akkor bénázom le őket, amikor bénák. Ami feladata egy ellenzékinek.

- Feladat bénázni, ideggyengézni?

- Feladat. Azt, hogy ideggyenge, Gyurcsány Ferenc tulajdonképpen saját magáról állította.

- Mikor?

- Elmondta, hogy túlmozgásos, hogy lotyaszájú. Amikor Deutsch Tamás ideggyengének nevezte őt, ugyanarról a jelenségről beszélt, csak más szavakkal.

- Helyénvalónak tartja ezt a stílust?

- Politikai vitában mindenféle stílus előfordul. Egyébként a baloldal kezdte: Veér András távdiagnózist adott Kövér Lászlóról, utóbb Popper Péter nevezte esszéiben Duce-mosolyúnak Orbán Viktort. Mindkét oldal találhat magának csemegét.

- Lehülyézni talán nem ugyanaz, mint lediktátorozni... Bő egy éve írtuk önről: "Alighanem feledhetjük a csöndes, érvelő Navracsicsot. Aki a négy évet végiggázárazó Ádertől veszi át a frakcióvezetést, nem lehet nagyon más, mint a bajszos ember. Még akkor sem, ha átlátja az áderi stíl következményeit: a népszerűtlenséget, a csömört, a konfliktust a vezérrel, az átmeneti nyugállományba vonulást." Jó része már most bejött a jellemzésnek.

- Nem én állítom, hanem mások: Áderétől teljesen eltérő frakcióvezetői stílust hoztam. Van, aki azt is megkockáztatja, hogy a magyar politikába is új stílust hoztam. Igyekszem távol tartani magam a személyeskedéstől, a sértegetéstől, de időnként elképzelhető, hogy a vita hevében mégis belecsúszok ilyesmibe. De igyekszem mindig a tárgyra koncentrálni. Ami nem mondható el a másik oldalról.

- Meg az ön oldaláról sem.

- Hogy mást ne mondjak, Gyurcsány Ferenc gyakran személyemben támad, javaslataimat útszéli hangnemben minősíti.

- Mi vezethet az önök által remélt 2010-es Fidesz-sikerhez? Támadni, amortizálni a kormányt, vagy inkább bölcs alternatívát mutatni?

- Választásról választásra módosul, melyik a hatékonyabb módszer. Mi most elsődlegesen nem azért támadjuk a kormányt, hogy 2010-ben győzzünk, hanem mert a kormánypártok 2006-ban nem számoltak el az azt megelőző négy évvel. Nem számoltak el azzal, miért nőtt az államadósság, miért romlott a gazdaság szinte összes mutatója, miként fajulhatott odáig a helyzet, hogy 2006 nyarán sokkterápiát kellett bevezetni, hová tűntek a hitelekből befolyt milliárdok.

- A költségvetés adatai hozzáférhetőek, az Állami Számvevőszék vizsgálja is ezeket folyamatosan. A pénz ott van a sztrádákban, a nyugdíjakban, a közalkalmazotti bérekben, az ilyen-olyan egészségügyben, rendőrségben, hadseregben, hadd ne soroljam. Ettől persze még van korrupció, de azt sugallni, hogy "a komcsik éjszakánként zsákban hordták ki a milliárdokat", nincs rendben.

- Nem is azt állítottam, hogy ellopták a pénzt. De annyit rögzíthetünk: 2002-ben olyan jó állapotban volt az ország, hogy az ötvenszázalékos közalkalmazotti béremelés bár merész, de nem abszurd választási ígéretnek minősült.

- Nem sok közgazdászt találna még a ballib oldalon sem, aki ebben egyetértene önnel.

- A "kamrában" volt a pénz, Medgyessy abból valósíthatta meg az emelést.

- Az első évben. Aztán kiürült a kamra, fizetni viszont továbbra is kellett.

- Ha fönntartják a gazdasági növekedést, az előteremti a fedezetet. De nem történt semmi a foglalkoztatottság növeléséért, és annak érdekében sem, hogy tartani tudjuk az euróbevezetés céldátumát. A régió éllovasából sereghajtók lettünk. Hibás döntések születtek, ha születtek egyáltalán döntések, 2006 nyarán ezért kellett sokkterápiába fognia a régi új kormánynak. Mégsem történt elszámolás, mégsem nevezték meg a felelősöket.

- Maga az országgyűlési választás az elszámolás.

- Ez a másik probléma. A kampányban Gyurcsányék mindvégig hazudtak az ország állapotáról. Mi viszont az információink szerinti legpontosabb képet rajzoltuk, s hangoztattuk: egyetlen lépésre vagyunk a válságtól, radikális gazdaságpolitikai váltásra van szükség. Erre a kormánypártok azzal vádoltak meg bennünket; hazugság a mi "depressziókampányunk", "a költségvetés, köszöni szépen, jól van".

- Hazugság is volt a depressziókampány.

- Miért lett volna az?

- A Fidesz azt állította: "Rosszabbul élünk, mint négy éve." Aminek az ellenkezője volt igaz.

- Téved. Nézze meg a lakossági hitelállomány növekedését 2002 és 2006 között.

- A "rosszabbul élünk" a reálbérre vonatkozik, ami négy év alatt 30 százalékkal nőtt. Persze mögötte rothadt a kulissza, nőtt a hitelállomány, esett szét a költségvetés, megugrott az ország eladósodottsága - de lényegesen többet fogyasztottunk, egyre jobban éltünk.

- Miért volt szükség akkor két hónappal később sokkterápiára?

- A fedezet nélküli túlköltekezés miatt.

- Jó, akkor maradjunk annál a megfogalmazásnál, hogy mi a legjobb tudásunk szerinti képet adtuk az ország állapotáról, a kormány viszont nem.

- Kétségtelen, hogy a, kormányé a lényegesen nagyobb felelősség - legyen, mondjuk 70-30-, de azt nem tagadhatja, hogy az úgymond precíz ellenzéki diagnózis ellenére önök is nyakló nélkül ígértek. Többet, mint a kormányzat.

- Azonnali tízszázalékos járulékcsökkentést és Új Széchenyi tervet akartunk, mert az fölpörgeti a gazdaságot. Amiből a ciklus végére a 14. havi nyugdíjat is ki tudtuk volna termelni.

- A kormány szakemberei pedig azt állították: a tíz százalékpontos járulékcsökkentés alig hatna a gazdasági növekedésre, viszont bedöntené a tb-kasszát.

- Ez vitatott. Az viszont nem, hogy az államháztartás az összeomlás küszöbén állt. Komoly baj az is, hogy a reformok célkitűzéseit, lépéseit az égvilágon senkivel nem egyeztették. Senkit nem kérdeztek, akar-e vizitdíjat, biztosítási alapú egészségügyet, átszabatná-e a központi közigazgatást. Még a szakmai közvéleménnyel sem konzultáltak.

- Mit tennének önök? Van programjuk? Vannak szakembereik, szakpolitikusaik? Az egészségpolitikus Mikolán kívül nem sok.

- És a szocialistáknál? Onnan vajon hány szakpolitikust tudnánk felsorolni?

- Majd megkérdezem őket.

- Egészségpolitikust kapásból még négyet említhetek: Spíák Ibolya, Horváth Zsolt, Molnár Ágnes és Pesti Imre.

- Közülük három teljesen ismeretlen, egy félig.

- Mindannyian gyakorló orvosok, értenek a szakmához. Ne keverjük össze a kommunikációt a kormányzati munkára való felkészüléssel. Vannak jó szakpolitikusaink. Egyébként nem biztos, hogy a programot politikusnak kell írnia. A politikus dolga politikai célokat meghatározni, és összefogni a szakértői munkát.

- Az Ön irányítása alatt formálódik a Fidesz Jövőnk című Választási programja. Látja-e értelmét a programírásnak?

- Igen. A tavalyi választási programunkhoz képest sok tekintetben alapvetően változott a helyzet, szükség van új programra.

- 2005 őszén a Fidesz Polgári kormányzás 2006 munkacsoportjának vezetőjeként is Ön volt a programfelelős. Több ezer oldalas tanulmányt készítettek, amelyről Stumpf István, a Polgári kormányzás 2006 védnöki testületének tagja állította: ‚Azt Orbán gyakorlatilag titkosította." Értsd: a kutyát nem érdekelte a sokkilónyi okosság. A minap pedig azt nyilatkozza Orbán a heti Válaszban, hogy "programokkal tele a padlás, az Új többségnek eszmére van szüksége". Ön meg körmölget itt. Minek?

- A program kötelező gyakorlat.

- Amivel tele a padlás - szólt Orbán.

- Ettől függetlenül kötelező gyakorlat. Szerintem. Ha Úgy tetszik, a Fideszben most éppen teli a padlás programokkal, hiszen a Jövőnk vitairat mellett ott az Egy az ország könyv, és szakpolitikai programok is készülnek. De nem akarok a szövegértelmező szerepébe kerülni.

- Rosszul jönne ki belőle.

- Nem biztos. Ha nincs program, az baj. De ha van program, az még nem jelenti, hogy elvégeztük a munkát.

- "Eszmék kellenek az embereknek."

- Eszmék is kellenek, jövőkép, így van. 1998-ban nem a program eredményezte a győztes választást a Fidesznek, hanem a polgári Magyarország eszméje és jövőképe.

- A jobbos jövőkép aztán némiképp módosult a 2002-es vereséggel. Akkor nyáron létrejöttek a polgári körök, azóta akcióról akcióra él a Fidesz. Köröket szervez, aláírásokat gyűjt. Most ismét népszavaztat. És minden egyes akciót, voksolást úgy ad el, hogy ezen múlik az ország, a nemzet, a haza, de minimum a kormány sorsa. Ön szerint mi a népszavazás tétje?

- Hogy a választópolgárok véleményt mondhatnak azokról az intézkedésekről, amelyekkel kapcsolatban 2006 tavaszán nem mondhatták el véleményüket.

- És a hatalom szempontjából mi a tét?

- Gyurcsány Ferenc azt mondja, a tét: megy vagy marad a kormány.

- Ezt mondta volna?

- Igen. Azt, hogy valójában nem a vizitdíjról és a tandíjról szól a népszavazás, ha nem arról, hogy az ellenzék elküldje a kormányt. Vagyis szerinte ez a tét.

- Kövér László nyilatkozta a Magyar Hírlapban, hogy a népszavazás pusztán ellenzéki erődemonstráció, s ő személy szerint nem hisz a kormányváltásban.

- Végigelemezteti velem a Fidesz összes politikusának mondatait?

- Csak kíváncsi vagyok, mit gondol.

- A népszavazás önmagában természetesen nem vezet kormányváltáshoz. Választások között a kormányzati felállás megváltoztatása a kormányzati többségen múlik.

- Miből fognak kampányolni? Egyes források szerint másfél, mások szerint hárommilliárd forint a Fidesz adóssága.

- Frakcióvezető vagyok, nem pártigazgató.

- Amit, gondolom, nem bán.

- Voltam pártigazgató, tudom, hogy sok mindentől függ a kampány ára. Mi kezdeményeztük, hogy főleg a televíziós reklámokban legyenek visszafogottak a pártok.

- Orbán szerint be kellene tiltani a televíziós kampányolást, mondván, az kizárólag a választók becsapását szolgálja. Egyetért?

- Gyurcsány Ferenc 2006-os hazugságaihoz felhasználta a televíziós hirdetéseket, ezért megértem Orbán Viktort. Persze azzal is tisztában vagyok, hogy az Országgyűlés kormánypárti többsége elveti majd a javaslatot. Gyurcsány Ferenc azt mondta az ötletre, hogy a Fidesz azért próbálkozik, mert eladósodott. Sajátos vitakultúra.

- Egyesek szerint az MSZP 2010-ben ugyanarra készül, mint négy évvel korábban: új miniszterelnök-jelölttel vág neki a kampánynak. Ön számol ezzel a forgatókönyvvel?

- Nem tartom kizártnak. A brit Gordon Brown, amin előre megjósoltan átvette a miniszterelnökséget Tony Blairtől, bejelentette: a lehető legrövidebb időn, vagyis: egy éven belül előrehozott választásokat szándékozik kiírni, hogy a választópolgárokkal is megerősíttesse miniszterelnök-váltást. Ajánlom a módszert a szocialisták figyelmébe.

Nagy József- 168 óra
 
Forrás: fidesz.hu

1 komment

Címkék: interjú navracsics tibor

A bejegyzés trackback címe:

https://fidesz.blog.hu/api/trackback/id/tr15121222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arvisura · turoczi.blog.hu 2007.07.19. 16:02:02

Ki eza a Nagy József? A párttagkönyvet elfelejtette kitenni a kérdései elé.
süti beállítások módosítása