Fidesz

Ez az oldal nem a Fidesz hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni a Fidesz honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

Kemény kampányra készül a Fidesz

2007.07.21. 11:34 politikus

A Fidesz felmérései szerint a közbeszédben jelen vannak a kérdések, az emberek hetvenöt százaléka ismeri azokat, és képes eldönteni, mit válasszon.

A Fidesz vezetői bíznak a népszavazás sikerében. Az egymással feleselő megkettőzött kérdések - a kórházprivatizációról, a termőföld elővásárlásáról, a gyógyszerárusítás liberalizálásáról - zavart okozhatnak ugyan, de aki figyelmesen elolvassa mindet, az tudatosan dönthet. A Fidesz azt szeretné, hogy a hat kérdéséről egyszerre szavazzunk. Deutsch-Für Tamás frakcióvezető-helyettes egy rádióinterjúban elmondta, hogy nem fél a káosztól, sőt az sem biztos, hogy Kálmán László nyelvész képes kétszázezer támogatót szerezni, főként az után, hogy kijelentette, nem vár segítséget a pártoktól, bár egyértelműen vissza sem utasította. Kálmán László többször elmondta nyilvánosan, hogy a kezdeményezése óta több társadalmi szervezet is felajánlotta segítségét, így képes lesz összegyűjteni elegendő támogatót. Az aláírásgyűjtő ívek hitelesítésére számítnak a szocialista és szabad demokrata politikusok is. Lendvai Ildikó és Horn Gábor is kemény népszavazási kampányra készül.

A Fidesz felmérései szerint a közbeszédben jelen vannak a kérdések, az emberek hetvenöt százaléka ismeri azokat, és képes eldönteni, mit válasszon. A legfrissebb adatok alapján arra lehet következtetni, hogy az emberek kétharmada elmegy voksolni, ha kiírják a népszavazást. Pokorni Zoltán fideszes képviselő az OVB döntése előtt még elképzelhetőnek tartotta, hogy az idén legyen népszavazás, és így elmaradjon a tandíj jövő évi bevezetése, Deutsch-Für Tamás szerint leghamarabb tavasszal lehet megtartani a referendumot.

Az aláírásgyűjtés leghamarabb szeptemberben kezdődhet el, az Alkotmánybíróságra július 12-ig harminc beadvány érkezett az OVB június 25-i, a vizitdíj, a tandíjnak és a kórházi napidíjnak zöld utat engedő határozata ellen. Ezeket a főtitkári hivatalban megvizsgálják, és augusztus 20. után már csak az érdemi elbírálásra alkalmasak kerülnek a bírák elé. Az AB viszonylag gyorsan dönthet, hiszen a Fidesz-KDNP kérdéseivel kapcsolatosan aligha vetődhetnek fel új kifogások, azoknak már többször zöld utat adott a testületet.

Zavart kelthet viszont, ha mindkét kezdeményezés eredményes. Szigeti Péter, az OVB elnöke szerint ez esetben az Országgyűlés dönthet, melyiket tűzi napirendre. Az OVB a múlt héten azt is elhatározta, hogy az AB-hez fordul annak érdekében, hogy a testület mondja ki: alkotmányos mulasztás terheli az Országgyűlést a népszavazási törvény ellentmondásai és a joghézagok miatt. Az AB egyébként májusban kötelezte a parlamentet, hogy ez év december 31-ig módosítsa a törvényt.

Forrás: fidesz.hu

Szólj hozzá!

Címkék: kampány népszavazás ovb

A bejegyzés trackback címe:

https://fidesz.blog.hu/api/trackback/id/tr84122391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása