Fidesz

Ez az oldal nem a Fidesz hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni a Fidesz honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

A Kormány a gabonaárak növekedésében érdekelt

2007.08.30. 11:15 politikus

A kormány abban érdekelt, hogy emelkedjenek a gabonaárak, mert az nagyobb áfabevételt jelent a lyukas költségvetésnek, a drágulást azonban valójában a lakosság fizeti meg. A Magyar Hírlap interjúja Font Sándorral.
 
- Várható volt a gabonaárak ilyen mértékű emelkedése?

- Az OECD az év elején már jelezte, hogy az aszályos időjárás miatt az idén jóval kevesebb gabonaféle terem. A jelentés nemcsak hazánkra vonatkozott, hanem az egész világra. A kormány felelőtlenségét mutatja, hogy nem kezdeményezte az akkor két és fél millió tonna intervenciós gabonakészlet Magyarországon tartását. A száraz nyárra vonatkozó jóslat bekövetkezett, a gabonatermés az egész világon körülbelül a felére csökkent, az áruk viszont a duplájára emelkedett.

- Az intervenciós tartalék felhasználható válságos időszakban?

- A Magyarországon tárolt, magyar gazdák által megtermelt és a magyar állam által finanszírozott nagy mennyiségű intervenciós gabonát az EU teljes körű eladásra hirdette meg. A gazdák itthon kénytelenek ritkítani az élőállat-állományt a magas takarmányárak miatt, a tárolókban lévő gabonát pedig a saját konkurenciánknak áruljuk. Ez Gráf József legnagyobb felelőtlensége, amelyet az utóbbi időben elkövetett. Elvileg a magyar vásárló is hozzájuthat az intervenciós tartalékokhoz. A gyakorlatban azonban egy-egy raktár teljes készletét meg kell venni, amelyhez tonnánként tízeurós kaució társul. Nincs olyan magyar gazdálkodó, aki ezt az összeget képes lenne kifizetni. A hazánkban bejegyzett külföldi, tőkeerős vállalatok viszont képesek a gabona felvásárlására. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy tonnánként 181 eurós áron jutnak hozzá a terményhez, majd 220 euróért szinte azonnal továbbadják.

-  Hogyan lehet letörni az árakat?

-  A kormány abban érdekelt, hogy emelkedjenek a gabonaárak, mert az nagyobb áfabevételt jelent a lyukas költségvetésnek, a drágulást azonban valójában a lakosság fizeti meg. Most már nem lehet semmit sem tenni, az év elején kellett volna figyelembe venni az OECD előrejelzéseit. A magyar termelők még lábon nagyon jó ajánlatot kaptak a saját gabonájukra, amit el is adtak.

Forrás: fidesz.hu

Szólj hozzá!

Címkék: interjú mezőgazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://fidesz.blog.hu/api/trackback/id/tr10170172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása