Fidesz

Ez az oldal nem a Fidesz hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni a Fidesz honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

Miért van szükség kormányzati urizálásra?

2007.09.20. 11:58 politikus

Szociálisan érzéketlen az a kormány, amelyik 471 millió forintért biztonsági járműveket szerez be, miközben az ország nagy része megélhetési gondokkal küszködik.

Gyurcsány Ferenc kezdeményezésére 471 millió forint értékben páncélozott biztonsági járműveket szereznek be saját maga és kormánya számára - emlékeztetett a nyári döntésre Lázár János szerdán újságírók előtt.

Hétfőn egy második bizottsági ülésre került sor, miután a kormány azt kezdeményezte, ne nyilvános közbeszerzéssel kerüljön elköltésre ez az összeg. A törvény alapján ugyanis lehetőség nyílik az illetékes bizottságok általi felmentésre az eljárás alól, amennyiben szolgálati vagy államtitokról, netán rendkívüli biztonsági kockázatról van szó. A múlt héten és most hétfőn is azt kérte a kormány, hogy ne kelljen nyilvános közbeszerzést kiírnia ennek az összegnek az elköltésére. A mai szociális és gazdasági viszonyok között páncélozott járművekre ennyi pénzt szánni azért megfontolandó lenne - mutatott rá a Fidesz képviselője.

Emlékeztetett: több kérdés is felmerült a bizottsági üléseken, ezekre azonban egyetlen adekvát választ nem tudtak adni. A most hétfőn lezajlott ülésen az MDF képviselője nem jelent meg, ezáltal hozzásegítette a kormánypártiakat a többség kialakulására, de így is volt köztük olyan, aki aggályosnak tartotta ezt a beszerzést - utalt a történtekre a fideszes képviselő. A bizottsági döntést felidézve ismertette: három nagy teljesítményű, 7-es védelmi fokozatú páncélozott gépjárművet, öt védelmi biztonsági személygépkocsit, négy felső középkategóriás személygépkocsit és két mikrobuszt 370 millió forint értékben, golyóálló mellényeket és lepleket 45 millióért, valamint biztonsági és tűzszerészeti ellenőrző eszközöket 56 millió forint értékben szerez be közbeszerzési eljárás nélkül a kormány.

Lázár János hangsúlyozta: nem derült ki, mi az az állam- vagy szolgálati titok, biztonsági kockázat, ami miatt szükség van a közbeszerzési eljárástól való eltérésre, és nem derült ki az sem, hogy milyen - az előterjesztés által hivatkozott - esztétikai és kényelmi szempontok indokolják ezeknek a gépkocsiknak a beszerzését.

A politikus emlékeztetett arra, hogy a köztársasági őrezred jelenleg saját tulajdonban lévő, 1991-es évjáratú páncélozott Mercedes gépkocsikat használ, és ennek ellenére havi 4 ezer euróért bérel a miniszterelnöknek és állítólag másoknak is ismeretlen számú és minőségű páncélozott járműveket, szintén közbeszerzési eljárás nélkül. Lázár János felvetette, hogy ha 1995-ben tudtak használt gépjárműveket vásárolni, most is megtehetnék ugyanezt, de nem tudni, miért nem teszik. Aláhúzta: ezek a kérdések a kormánypárti képviselőket is foglalkoztatják, nem csupán az ellenzékieket, akik nyilvánvalóan kötelező lojalitásból és szolidaritásból szavazták meg ezt az előterjesztést.

A Fidesz kérését ismertetve elmondta: mivel ez az egész ügy a szociális érzékenység csimborasszója, azt kérik, a kormány vonja vissza döntését, mert nincs szükség ilyen típusú páncélozott gépjárművekre, s az ország ilyen gazdasági és szociális helyzetben ezt különben sem engedheti meg magának. Ez a párt álláspontja és ennek az érvényesítését szeretnék elérni - ismertette. "Nem értjük, mire való ez az urizálás, hiszen vannak már állami tulajdonú páncélozott járművek, amelyeken túl még továbbiakat bérel a kormány" - fűzte hozzá. Amennyiben pedig a kabinet nem helyezi hatályon kívül a döntését, a Fidesz ragaszkodik a közbeszerzési eljáráshoz, mert ha már mutyizás van, akkor játsszanak nyílt kártyákkal. Lázár János megjegyezte: feltételezi, hogy azért nem akarnak közbeszerzési eljárást, mert ezek a gépjárművek már itt vannak, bérlik őket, és valamilyen formában utólag szeretnék őket legalizálni. Ha pedig ez így van, akkor ezt illene elmondani, és nem biztonsági kockázatra vagy államtitokra hivatkozni. Tisztességesebb és korrektebb lenne kifehéríteni a kormánynak saját mutyizását, ha már ilyen szociális érzéketlenségről tesz tanúságot - fogalmazott a politikus.

Értelmezhetetlen az is - mondta el -, hogy ha a magyar kormány 2005-ben 28 darab biztonsági gépjárművet vásárolt, akkor két évvel később miért van szükség újabb, 14 jármű beszerzésére. Senki sem vonja kétségbe az állami vezetők védelmének szükségességét, csak érthetetlen ez a fajta urizálás - hangsúlyozta. Nyilván a Rózsadombról és egy páncélozott Audi A8-asból elviselhető mindaz a megszorítás, ami ma Magyarországon zajlik, de akik a gáz- és a villanyszámlát fizetik, és majd a drágább tojást és kenyeret kénytelenek vásárolni, számukra nehezen értelmezhető, mi szükség van erre a fajta nagyzolásra, amelyet Gyurcsány Ferenc és kormánya folytat. Ennek a 471 millió forintnak máshol is meglenne a helye - tette hozzá Lázár János.

Forrás: fidesz.hu

1 komment

Címkék: mszp gyurcsány ferenc

A bejegyzés trackback címe:

https://fidesz.blog.hu/api/trackback/id/tr19171240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lilla 2008.03.11. 17:14:44

Egyszer már szeretnék hallani egy értelmes megnyilvánulást a Fidesztől, nem csak birálni kell és osztogatni, ha értelmes reform politikája lenne a hatalomra igyekvő pártnak meghallgatnám!Emlékszem mit igértek és mit tettek kormányzáskor.Szégyen ahogy kivonulnak a parlamentből és még pénzt is kapnak ezért. Felháboritó.
Most ki kormányoz? ha tudják hagyják a kormányt dolgozni.Gyüjtsenek erőt az újabb választásra és főleg jó reformterveket.
süti beállítások módosítása